14.02.2024

Barbara Rovšek

Sojuz T-10 so izstrelili v vesolje 8. februarja 1984 s kozmodroma Bajkonur v Kazahstanu. Značka je na vesoljskem plovilu več kot 100-krat obkrožila Zemljo, okoli katere je potovala s hitrostjo 28 000 km/h.

Kako je do tega potovanja prišlo in kako je potekalo, v članku v spletni reviji Insajder podrobno popisuje Vojko Kogej, pobudnik ustanovitve Astronavtsko raketarskega kluba Vladimir M. Komarov (ARK V. M. Komarov) in njegov podpredsednik. Začelo se je tako: "Značko sem konec leta 1983 v Moskvo odnesel kot popularizator kozmonavtike (astronavtike) in ... jo 31. decembra 1983 skupaj s pismom članov kluba izročil novinarju, pisatelju in dramatiku Vladimirju Stepanoviču Gubarjovu. Gubarjov, posebni dopisnik Pravde za vesoljske polete, je značko predal poveljniku posadke Sojuza T-10, kozmonavtu Leonidu Kizimu."

Značka ARK V. M. Komarov, ki je s Sojuzom T-10 1000-krat letela okoli Zemlje. Foto: iz članka v reviji Insajder.

Značka kluba ARK V.M. Komarov je bila prvi jugoslovanski in slovenski predmet, ki je potoval z raketo v vesolje in se iz vesolja 11. aprila 1984 tudi srečno vrnil na Zemljo v pristajalnem delu istega vesoljskega plovila. Med vesoljskim izletom je Sojuz T-10 pristal na sovjetski raziskovalni postaji Saljut 7, kjer se je zamenjala njegova posadka. V Ljubljano se je značka vrnila po pošti 26. aprila.

Naslovna slika: Soyuz T-10, ki ga je Sovjetska zveza, ko je odslužil svoje, podarila Indiji in je zdaj razstavljen v planetariju Nehru v New Delhiju v Indiji. Vir: Wikipedija.

Vse novice