altTudi v letu 2019 bo na radiu Ognjišče odmevala oddaja Zanimivosti nočnega neba. V prvi oddaji (petek, 4. januar 2019, od 17h do 18h) bomo predstavil knjigo astrofizika Huberta Reevesa: Klop minevanja, Razmišljanja o vesolju. Knjigo je iz francoščine prevedel prof. Ludvik Jevšenak.

To je knjiga, ki te vzpodbuja k razmišljanju in te ne pusti hladnega, saj spregovori o minljivosti sveta. Po vsebini lahko skačeš sem ter tja, ker je napisana v kratkih razmišljanjih o različnih temah. Poglejmo vsebino trinajstih poglavij [v oklepajih so navedena nekatera zanimivejša razmišljanja]: Pogled na svet [Doma v vesolju, Moč trajanja, Zvezde so naše babice...], Človekovo mesto v vesolju [Rane samovšečnosti, Nietzchejeve in Cumusove frustracije, Jacques Monod: ali je snov noseča z življenjem, O negotovosti pogledov na svet], Verstva in religija [Ali sem veren, Kar me presega, Ali je kdo na oni strani?, Bog šibkih, Naključje ali Bog?, Je v tem Bog?], Vesolje in življenje [Zgodovina mojih atomov, Veličastna reciklaža atomov, Pismo otroku, ki se bo rodil, Je treba imeti otroke?], Ekološko [Pionir James Hansen, Želve nas učijo, Končati s šestim iztrebljenjem: druga priložnost, Je treba človeštvo ohraniti?, Počlovečiti človeštvo, Vesoljska morala],Zeleno prebujenje [Prvi bojevniki, Živali niso neumne, Vegetarijanci? Najboljši vseh možnih svetov?], To mi je prevevalo v glavi [Pastoralna simfonija, Ali bo lepota rešila svet?, »Pozna starost – tu sem«], Kaj vem [Skrivnost sveta, Snov in informacija, Ne zaupati velikim načelom, Kdo je ustvaril Boga], Čudovito naključile [Prednostno naključja, Učinek metulja], Ko se snov oblikuje [Aktivnost teles v vesolju, Vesolje ni šahovnica], Kozmologija [Koliko je vesolje staro, Zvezde rojevajo atome, Širjenje vesolja in skrivnost temnih noči, Masa in temna energija – dva nepričakovana gosta, Multiverzum ali univerzum], Molčeče soglasje [Nasvet Victorja Hugoja znanstvenikom, Kamni padajo iz neba, Rodovitni zakoni], Nedorečeno [Ali obstoja zlo, Ura smrti, Nič]. Vseh razmišljanj je 110.
Knjiga je vredna, da jo primemo v roke in ob njej razmišljamo.
V oddaji bomo tudi povabili poslušalce, da naj opazujejo popolni Lunin mrk 21. januarja 2019 in jim namignili, da ga bom z dijaki Gimnazije Jožeta Plečnika Ljubljana opazoval na Prežganju in sem nam lahko pridružijo.

Oddajo lahko najdete tudi v arhivu radia Ognjišče - Doživetja narave.
http://audio.ognjisce.si/oddaje/Dozivetja_narave

Prisluhnite!
Boris Kham


      

 


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
04.12.2021 11:21 CET
04.12.2021 10:21 UT
Sonce vzide 07:27 
zaide 16:17 
Luna vzide 07:34 
zaide 16:19 
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost