aurora.exoplanetsPolarni sij na Zemlji, tako severni kot južni, zagotavlja bleščečo svetlobno predstavo ljudem, ki živijo v polarnih območjih. Nove raziskave kažejo, da so ti pojavi na oddaljenih "vročih Jupitrih" lahko 100 do 1000-krat svetlejši od tistih na Zemlji. Prav tako naj bi valovali od ekvatorja do polov (zaradi bližine eksoplaneta zvezdi) in tako zajeli celotni planet v čudovito predstavo.

Aurora borealis nastane na Zemlji, ko energetski delci iz Sonca dospejo v magnetno polje našega planeta. Magnetno polje vodi Sončeve delce do pola, kjer trčijo v Zemljino atmosfero, kar povzroči, da molekule zraka svetijo kot neonski znaki. Posebej močni polarni siji nastanejo, ko Zemljo prizadene izbruh mase iz Sončeve korone (Coronal Mass Ejection, CME) – velikanski izbruh, ki pošilja milijarde ton Sončeve plazme (električno nabitega, vročega plina) v Sončev sistem. Taki izbruhi lahko motijo ​​magnetosfero Zemlje in povzročijo geomagnetne nevihte.

Na sliki in spodnji animaciji: umetniški pogled na "vroči Jupiter" z dvema lunama, ko kroži okrog Soncu podobne zvezde. (Avtorstvo: David A. Aguilar, CfA)

Do enakega procesa lahko pride na eksoplanetih - planetih, ki krožijo okoli oddaljenih zvezd. Ofen Cohen in kolegi iz Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics so uporabili računalniške modele, s pomočjo katerih so ugotavljali kaj bi se zgodilo, če bi zvezdni izbruh prizadel plinskega velikana odaljenega le nekaj milijonov kilometrov od svoje zvezde. Želeli so ugotoviti vpliv na atmosfero in magnetosfero eksoplaneta.

V našem Sončevem sistemu se CME razprostre ko potuje skozi vesolje, tako da se razprši, ko pride do Zemlje. Ker se plinasti eksoplaneti nahajajo blizu zvezde, bi "vroči Jupiter" čutil močnejši in bolj osredotočen izbruh.

{movremote}http://www.cfa.harvard.edu/image_archive/2011/68/animation.mov{/movremote}

Model je pokazal, da CME zadane "vroči Jupiter" in oslabi njegov magnetni ščit. Nato delci CME-ja dosežejo atmosfero plinskega velikana in polarni sij zasveti v obroču okoli ekvatorja, s 100-1000-krat večjo energijo od zemeljskih. Približno 6 ur valovi aurora navzgor in navzdol proti severnemu in južnemu tečaju planeta in potem postopoma izgine.

Kljub izjemni sili izbruha, eksoplanetovo magnetno polje ščiti atmosfero, kar kaže na to, kako dobro deluje planetov zaščitni mehanizem. Celo planet s precej šibkejšim magnetnim poljem od Jupitrovega bi bil relativno varen pred CME-ji.

Delo Cohena in njegovih kolegov ima pomembne posledice za možnost bivanja na kamnitih svetovih, ki krožijo okoli oddaljenih zvezd. Ker so rdeče pritlikavke najpogostejše zvezde v naši Galaksiji, so astronomi predlagali prav nje za iskanje Zemlji podobnih svetov. Ker pa so rdeče pritlikavke hladnejše od našega Sonca, bi kamniti planet moral krožiti zelo blizu zvezde, da bi temperatura bila dovolj visoka za obstoj tekoče vode. V bližini zvezde bi bil izpostavljen vrsti nasilnih zvezdnih izbruhov, kakršne so proučevali Cohen in njegovi kolegi. V prihodnjih modelih bodo raziskali, ali se lahko kamniti planet s pomočjo svojega magnetnega polja zaščiti pred takimi izbruhi.

Vir: Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics 


Efemeride
08.02.2023 01:34 CET
08.02.2023 00:34 UT
Sonce vzide 07:16 
zaide 17:17 
Luna vzide 20:03 
zaide 08:44 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost