GalacticCrashEkipa znanstvenikov proučuje jato galaksij Abell 2744 z vzdevkom Pandorina jata. S pomočjo teleskopov v vesolju in na tleh sestavljajo njeno zapleteno in razburljivo zgodovino. Abell 2744 je po dosedanjih ugotovitvah sodeč rezultat hkratnega "naleta" vsaj štirih ločenih jat galaksij; ta kompleksen trk, ki se je odvijal v obdobju kakih 350 milijonov let, je ustvaril mnoge nenavadne učinke, ki jih skupaj doslej še nismo videli.

Julian Merten, eden od vodilnih znanstvenikov nove študije jate Abell 2744, pojasnjuje: "Tako kot preiskovalci prometne nesreče v razbitinah iščejo podatke, ki bi pojasnili nesrečo, lahko z opazovanjem teh kozmičnih trčenj rekonstruiramo dogodke, ki so se dogajali v teku na stotine milijonov let. Morda nam pokažejo, kako strukture nastajajo v vesolju in kako različne vrste snovi pri trku učinkujejo med seboj."

"Pandorina jata smo jo poimenovali zato, ker je ob trku nastalo tako veliko različnih in nenavadnih pojavov. Nekaterih prej nismo še nikdar videli," dodaja član znanstvene ekipe Renato Dupke.

Jato astronomi zdaj podrobno proučujejo in združujejo podatke z Zelo velikega teleskopa (Very Large Telescope - VLT) Evropskega južnega observatorija, japonskega teleskopa Subaru, vesoljskega teleskopa Hubble agencij Nasa in ESA ter Nasinega rentgenskega teleskopa Chandra.

Galaksije v jati so na posnetkih VLT in Hubbla jasno vidne. Čeprav so svetle, predstavljajo manj kot 5% mase. Preostala masa je sestavljena iz plina (okoli 20%), ki je tako vroč, da sije samo v rentgenski svetlobi, ter temne snovi (okoli 75%), ki je popolnoma nevidna. Da bi razumela, kaj se med trkom dogaja, je morala ekipa izrisati zemljevid lokacij vseh treh vrst snovi v jati.

Zlasti izmuzljiva je temna snov, saj ne oddaja, absorbira ali odbija svetlobe (od tod njeno ime); njeno prisotnost je mogoče zaznati samo prek njenega gravitacijskega vpliva. Za določitev lokacije te skrivnostne snovi je ekipa izkoristila pojav, imenovan gravitacijsko lečenje, torej ukrivljanje svetlobnih žarkov iz oddaljenih galaksij, ko prehajajo skozi gravitacijska polja v jati. Ob tem se podoba galaksije v ozadju popači in prek teh popačenj je mogoče precej natančno narisati zemljevid, kje se skrita masa – in torej temna snov – dejansko nahaja.

V naspotju s tem je iskanje vročega plina v jati veliko preprostejše, saj ga teleskop Chandra zazna neposredno. Njegova opazovanja ne razkrivajo samo, kje je plin, temveč tudi kote in hitrosti, s katerimi so se različne komponente jate združile.

Astronomi so med rezultati odkrili mnoge zanimivosti. "Kaže, da je Abell 2744 nastal iz štirih različnih jat, ki so bile v obdobju kakih 350 milijonov let vpletene v niz trkov. Zapletena in neenakomerna porazdelitev različnih vrst snovi je izjemno nenavadna in zanimiva," pravi Dan Coe, drugi vodilni avtor raziskave.

Zdi se, da je kompleksen trk odpihnil nekaj vročega plina in temne snovi, ki zdaj ležita vsaksebi in stran od vidnih galaksij. Pandorina jata združuje več pojavov, ki so jih v drugih sistemih opazili samo posamično.

V bližini sredice se nahaja "krogla", kjer je plin ene jate trčil s plinom druge ter ustvaril udarni val. Na temno snov trk ni vplival.

V drugem delu jate so galaksije in temna snov, a nič vročega plina. Morda ga je odneslo med trkom in je za seboj pustil le šibko sled.

Še bolj nenavadne stvari so astronomi našli v zunanjih delih jate. Neko območje vsebuje veliko temne snovi, vendar nobenih svetlih galaksij ali plina. Ločeno območje plina, ki ga je odneslo, je predhodnik pridružene temne snovi, namesto, da bi ji sledil. Ta begajoča razporeditev morda astronomom pove kaj več o tem, kako se temna snov obnaša in kako različne sestavine vesolja vplivajo druga na drugo.

Jate galaksij so največje strukture v vesolju, saj vsebujejo dobesedno na bilijone zvezd. Razumevanje njihovega nastanka in razvoja izjemno bogati naše razumevanje vesolja. Proučevanje Pandorine jate, najbolj kompleksnega in zanimivega spajanja doslej, se nadaljuje.

VIR: ESO


Efemeride
02.12.2023 21:50 CET
02.12.2023 20:50 UT
Sonce vzide 07:24 
zaide 16:18 
Luna vzide 20:55 
zaide 11:53 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost