Vesolje je stara soseščina, saj je staro okrog 13,8 milijard let. Naša galaksija, ki jo na nebu vidimo kot Rimsko cesto, je prav tako starodavna in vsebuje nekatere zvezde, ki so stare več kot 13 milijard let.

A kljub temu je še vedno življenja poln kraj, kjer nastajajo nova telesa, medtem ko so nekatera druga uničena. Na tej sliki lahko vidite skupino mladih novincev v soseščini našega Sonca.

Toda kako mladi so ti zvezdni otroci v resnici? Izkaže se, da je njihova točna starost negotova, astronomi pa menijo, da je med 20 do 35 milijonov let. To se ne sliši prav nič mlado, kajne? A vendarle, naše Sonce je staro 4600 milijonov let in še ni niti v srednjih letih. Če si predstavljate Sonce kot 40 let staro osebo, so najsvetlejše zvezde na tej sliki komaj tri-mesečni dojenčki!

Večina zvezd ne nastane samih. Rodijo se skupaj z desetinami ali tisoči drugih zvezd, v 'kopicah'. Vse zvezde v kopici se rodijo iz enake snovi ob približno enakem času. Na sliki je 'razsuta' zvezdna kopica. Te običajno živijo le kratek čas, dokler njihovih zvezd ne raznese po okolici za vedno. A pri tej kopici je nekaj čudnega: v njej je tudi nekaj rumenih in rdečih zvezd, ki so veliko starejše. Jih lahko opazite?

Cool dejstvo

Ena od najstarejših znanih razsutih kopic je Messier 67. Stara je kar 3,7 milijard let! Astronomi menijo, da je tako dolgoživa zato, ker leži v osamljenem delu Galaksije, kjer ni v bližini težkih vesoljskih teles, ki bi vlekla njene zvezde narazen!

pdf datoteka novice

To je otroška verzija novice ESO. (novica za odrasle v slovenščini)

Vir: UNAWE Space Scoop

 

 


      

 


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
20.10.2021 00:26 CEST
19.10.2021 22:26 UT
Sonce vzide 07:26 
zaide 18:07 
Luna vzide 18:20 
zaide 06:57 
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost