Črne luknje so na slabem glasu; znane so po tem, da posrkajo vase stvari, ki jih zato nikoli več ne vidimo. Manj znano pa je, da včasih ustvarjajo močne curke, v katerih snov brizga navzven. Astronomi so pred kratkim odkrili dva taka curka, ki sta oba rekorderja!

Večina galaksij ima v središču črno luknjo, tudi naša galaksija. Te črne luknje imajo lahko mase od milijon do milijardo mas našega Sonca, a vsa ta snov je v njih stlačena v majceno kroglo. Snov je tako tesno stisnjena, da proizvaja zelo močan gravitacijski privlak — dovolj močan, da črna luknja pogoltne tudi svetlobo in ji prepreči, da bi ji kadarkoli ušla!

Črne luknje so znane po tem, da srkajo vase snov, ki, tako kot voda, ki ne odteče naravnost v odtok, ustvari disk okoli črne luknje in postopoma pada vanjo in jo hrani. Ko snov v disku kroži vedno hitreje in hitreje, se segreje in bruha velikanske količine svetlobe in snovi. Te zaslepljujoče curke pogosto najdemo, da bruhajo iz najsvetlejših središč galaksij imenovanih 'kvazarji'.

Eden od novoodkritih curkov je tako daleč od nas, da je že blizu roba znanega vesolja! Drugi curek pa izbruha na leto toliko snovi, da bi je bilo dovolj za 400 Sonc! In okrog 100-krat več energije kot vse zvezde v naši galaksiji skupaj — res je prava pošast!

Cool dejstvo: Črne luknje pravzaprav sploh niso luknje in so ravno nasprotje od praznine. V črnih luknjah je od vseh vesoljskih teles snov najbolj gosto natlačena. Naredite model črne luknje s pomočjo navodil UNAWE activity in izvedite več o teh skrivnostnih pošastih!

pdf datoteka novice

To je otroška verzija novice Evropskega južnega observatorija ESO in Rentgenskega observatorija Chandra.

Vir: UNAWE Space Scoop

 


      

 


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
20.10.2021 00:18 CEST
19.10.2021 22:18 UT
Sonce vzide 07:26 
zaide 18:07 
Luna vzide 18:20 
zaide 06:57 
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost