Niso samo slengovske besede, kot je na primer "hudo", tiste, ki lahko pomenijo nekaj popolnoma drugega, kot bi običajno pričakovali. Za primer si oglejte vesoljski objekt na tej sliki, ki mu pravimo planetarna meglica – in pravzaprav nima čisto nič opraviti s planeti!

Planetarna meglica nastane, ko neki zvezdi podobni našemu Soncu (ki je nam najbližja zvezda) zmanjka goriva. Ko se to zgodi, se zvezda v notranjosti prične sesedati, obenem pa izgublja svoje zunanje plasti plina, ki odplava vstran, v vesolje. Ta plin ustvari čudovite vzorce okrog  svoje prejšnje zvezde - take kot jih vidimo na tej novi fotografiji.

Beseda "meglica" v imenu je razumljiva, saj ta beseda pomeni "oblak" v starem latinskem jeziku. Ampak zakaj takemu objektu pravimo planetarna meglica? Zato ker so astronomi, ko so jih odkrili, menili, da so skozi manjše teleskope videti podobno kot planeta Uran in Neptun. In včasih se ime pač prime!

Cool dejstvo: Nekatere planetarne meglice imajo dva simetrična oblaka plina na vsaki strani zvezde. Videti so kot pisani metulji v vesolju!

pdf verzija

To je otroška verzija novice ESO Press Release.

Vir: UNAWE Space Scoop


Efemeride
01.02.2023 07:46 CET
01.02.2023 06:46 UT
Sonce vzide 07:25 
zaide 17:07 
Luna vzide 12:51 
zaide 04:45 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost