Niso samo slengovske besede, kot je na primer "hudo", tiste, ki lahko pomenijo nekaj popolnoma drugega, kot bi običajno pričakovali. Za primer si oglejte vesoljski objekt na tej sliki, ki mu pravimo planetarna meglica – in pravzaprav nima čisto nič opraviti s planeti!

Planetarna meglica nastane, ko neki zvezdi podobni našemu Soncu (ki je nam najbližja zvezda) zmanjka goriva. Ko se to zgodi, se zvezda v notranjosti prične sesedati, obenem pa izgublja svoje zunanje plasti plina, ki odplava vstran, v vesolje. Ta plin ustvari čudovite vzorce okrog  svoje prejšnje zvezde - take kot jih vidimo na tej novi fotografiji.

Beseda "meglica" v imenu je razumljiva, saj ta beseda pomeni "oblak" v starem latinskem jeziku. Ampak zakaj takemu objektu pravimo planetarna meglica? Zato ker so astronomi, ko so jih odkrili, menili, da so skozi manjše teleskope videti podobno kot planeta Uran in Neptun. In včasih se ime pač prime!

Cool dejstvo: Nekatere planetarne meglice imajo dva simetrična oblaka plina na vsaki strani zvezde. Videti so kot pisani metulji v vesolju!

pdf verzija

To je otroška verzija novice ESO Press Release.

Vir: UNAWE Space Scoop


      

 


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
20.10.2021 00:16 CEST
19.10.2021 22:16 UT
Sonce vzide 07:26 
zaide 18:07 
Luna vzide 18:20 
zaide 06:57 
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost