2011.12.4_youtube_space_labDo 14. decembra lahko dijaki med 14. in 18. letom pošljejo svojo zamisel znanstvenega eksperimenta na Mednarodni vesoljski postaji v obliki dvominutnega videoposnetka. Na tekmovanje Space Lab, ki so ga predstavili na začetku oktobra, se je doslej prijavilo 5500 eksperimentov. Zmagovalna eksperimenta pa bodo v živo predvajali preko YouTube poleti 2012, ko jih bodo astronavti izvedli na vesoljski postaji.

Dijaki med 14. in 18. letom lahko sodelujejo posamično ali v skupinah do tri, tako da posnamejo razlago svojega eksperimenta in jo dodajo na spletni kanal YouTube http://www.youtube.com/spacelab. V videoposnetku mora biti jasno obrazloženo na katero znanstveno vprašanje bi radi odgovorili, sledijo hipoteza, metoda in predvideni rezultati. Informacije in pravila so dosegljivi (v angleščini) na spletni strani https://sites.google.com/site/ytspacelab/official-rules/english.

{youtube}SHe-ToUj3aY{/youtube}

Video: primer predlaganega eksperimenta za tekmovanje Space Lab.

Žirija

Predloge bodo pregledali znanstveniki, astronavti in učitelji, med katerimi so znani profesor Stephen Hawking, astronavti Frank De Winne, Samantha Cristoforetti in Timothy Peake (ESA), Leland Melvin (NASA), Akihiko Hoshide (JAXA), Chris Hadfield (Kanadska vesoljska agencija) in ustanovitelj Cirque du Soleil Guy Laliberté. Eksperimente bodo lahko volili tudi uporabniki YouTube.  

Nagrade

Šest regionalnih finalistov bo marca 2012 za nagrado potovalo v ZDA, kjer bodo izkusili breztežnostni let. Evropski finalisti bodo obiskali Evropski astronavtski center, kjer jih bodo na vodeni ogled popeljali evropski astronavti. 

Dva izbrana zmagovalna eksperimenta bodo astronavti izvajali na vesoljski postaji poleti leta 2012, na spletnem kanalu YouTube pa jih bodo predvajali v živo.

 

Space Lab s podporo Evropske vesoljske agencije izvajajo YouTube, NASA, japonska vesoljska agencija JAXA, Space Adventures in Lenovo.

Vir: ESA


      

 


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
23.09.2021 08:44 CEST
23.09.2021 06:44 UT
Sonce vzide 06:50 
zaide 18:57 
Luna vzide 20:15 
zaide 09:09 
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost