Prah je samo neka umazanija, ki ni uporabna za nič, kajne? Pravzaprav je v vesolju prah ključna sestavina pri nastajanju zvezd!

Astronomi pogosto pravijo, da so zvezde velikanske krogle plina, a v resnici vsebujejo tudi veliko prahu. Poglejte to izjemno novo fotografijo področja, ki mu pravimo meglica Carina, v katerem se rojevajo nove zvezde. Oranžna snov pokriva velik del slike – in ta snov je prah!

Za razliko od delcev plina se prah ne porabi kot gorivo, ki napaja zvezde, a brez njega se zvezde ne bi nikoli rodile. Tako je zato, ker lahko zvezde nastanejo samo, če je snov v nekem območju nastajanja zvezd dovolj gosta. In tu pridejo na pomoč prašna zrna – prispevajo dodatno maso.

V meglici Carina je nekaj območij, ki so dovolj gosta, da bodo v njih v naslednjih nekaj milijonih let nastale nove zvezde. Vendar pa lahko masivne zvezde, ki so že v meglici, potisnejo skupaj še več plinastih in prašnih delcev.

Masivne zvezde namreč oddajajo močne vetrove, ki lahko odpihnejo snov skupaj – podobno kot se na vetrovni dan na igrišču zberejo skupaj listi ali smeti. Poleg tega masivne zvezde končajo svoje življenje v močnih eksplozijah imenovanih supernove, ki prav tako lahko stisnejo snov in spodbudijo nastajanje novih zvezd!

Cool dejstvo: Skupna masa plina in prahu v meglici Carina je okrog 140.000-krat večja od mase Sonca!

pdf verzija

To je otroška verzija novice ESO Press Release.

Vir: UNAWE Space Scoop


      

 


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
19.10.2021 22:42 CEST
19.10.2021 20:42 UT
Sonce vzide 07:24 
zaide 18:09 
Luna vzide 18:02 
zaide 05:50 
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost