Vzemite si nekaj trenutkov in si oglejte vse čudovite podrobnosti na tej novi fotografiji komaj rojenih zvezd v žarečem oblaku plina. Ste si vse od blizu in dobro ogledali? Pravzaprav vsebuje to vprašanje trik, saj se na fotografiji skrivajo nevidna telesa!

 

Ali vidite črne madeže v zgornjem desnem kotu slike? Tu ne vidimo žarečega oblaka, ker nam pogled zakrivajo temni oblaki imenovani Bokove globule. Te Bokove globule absorbirajo svetlobo svetlega oblaka v ozadju in ustvarijo vtis, da tam na njihovem mestu ni ničesar.

Tako kot svetlo sijoče novorojene zvezde na tej fotografiji, se tudi v Bokovih globulah skrivajo novorojene zvezde. Toda zelo gost plin in prah v Bokovih globulah delujeta kot plašč nevidnosti za te zvezde.

A ta plašč nevidnosti ima pomankljivost: odpove namreč, ko astronomi pogledajo Bokove globule s posebno vrsto teleskopa, ki zaznava infrardečo svetlobo. Naše oči infrardeče svetlobe ne morejo videti, a vseeno jo uporabljamo - doma, ko z daljincem prižgemo televizor. Infrardeča svetloba lahko potuje tudi skozi prah v Bokovih globulah.

Tako navkljub temu, da Bokove globule po najboljših močeh skušajo skriti svoje zvezde, močni teleskopi premagajo njihov plašč nevidnosti!

Cool dejstvo: Astronom Bart Bok, ki je odkril Bokove globule v 40.tih letih prejšnjega stoletja, je mislil, da se morda znotraj teh temnih oblakov rojevajo zvezde. A trajalo je skoraj 50 let, da so njegovo zamisel z uporabo teleskopov za infrardečo svetlobo potrdili!

 

pdf verzija

To je otroška verzija novice ESO Press Release eso1135

Vir: UNAWE Space Scoop


Efemeride
01.02.2023 07:04 CET
01.02.2023 06:04 UT
Sonce vzide 07:25 
zaide 17:07 
Luna vzide 12:51 
zaide 04:45 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost