Vzemite si nekaj trenutkov in si oglejte vse čudovite podrobnosti na tej novi fotografiji komaj rojenih zvezd v žarečem oblaku plina. Ste si vse od blizu in dobro ogledali? Pravzaprav vsebuje to vprašanje trik, saj se na fotografiji skrivajo nevidna telesa!

 

Ali vidite črne madeže v zgornjem desnem kotu slike? Tu ne vidimo žarečega oblaka, ker nam pogled zakrivajo temni oblaki imenovani Bokove globule. Te Bokove globule absorbirajo svetlobo svetlega oblaka v ozadju in ustvarijo vtis, da tam na njihovem mestu ni ničesar.

Tako kot svetlo sijoče novorojene zvezde na tej fotografiji, se tudi v Bokovih globulah skrivajo novorojene zvezde. Toda zelo gost plin in prah v Bokovih globulah delujeta kot plašč nevidnosti za te zvezde.

A ta plašč nevidnosti ima pomankljivost: odpove namreč, ko astronomi pogledajo Bokove globule s posebno vrsto teleskopa, ki zaznava infrardečo svetlobo. Naše oči infrardeče svetlobe ne morejo videti, a vseeno jo uporabljamo - doma, ko z daljincem prižgemo televizor. Infrardeča svetloba lahko potuje tudi skozi prah v Bokovih globulah.

Tako navkljub temu, da Bokove globule po najboljših močeh skušajo skriti svoje zvezde, močni teleskopi premagajo njihov plašč nevidnosti!

Cool dejstvo: Astronom Bart Bok, ki je odkril Bokove globule v 40.tih letih prejšnjega stoletja, je mislil, da se morda znotraj teh temnih oblakov rojevajo zvezde. A trajalo je skoraj 50 let, da so njegovo zamisel z uporabo teleskopov za infrardečo svetlobo potrdili!

 

pdf verzija

To je otroška verzija novice ESO Press Release eso1135

Vir: UNAWE Space Scoop


      

 


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
19.10.2021 23:35 CEST
19.10.2021 21:35 UT
Sonce vzide 07:24 
zaide 18:09 
Luna vzide 18:02 
zaide 05:50 
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost