Zvezde so različnih barv in velikosti. Ta nova slika kaže slavno rdečo orjakinjo z imenom Betelgeza. Zvezda je na sliki videti majhna – samo majhen rdeč krožec na sredini.  A v resnici je Betelgeza orjaška: če bi v našem osončju namesto Sonca postavili to zvezdo, bi se raztezala vse tja do Jupitra!

Nekoč je bila Betelgeza zvezda povprečne velikosti, tako kot Sonce. A ko se je Betelgeza starala, se je napihovala, dokler ni postala rdeča orjakinja. Sedaj je tako velika, da s težavo zadržuje snov v svojih zunanjih plasteh. To snov je odpihnilo v vesolje in nastal je čudovit oblak plina in prahu, ki mu pravimo meglica. Na sliki vidimo meglico kot nejasen rdeč, moder in vijoličen oblak okrog zvezde.

Ker meglica ni tako svetla kot Betelgeza, so astronomi zakrili nekaj zvezdine svetlobe, zato da so lahko posneli meglico. Zato je okrog zvezde črn obroč - tu so astronomi zakrili svetlobo s svetle zvezde preden je vstopila v teleskop, da so lahko fotografirali meglico. Slika svetle zvezde je bila posneta ob drugem času, nato pa so astronomi sestavili obe sliki v eno.

Slika kaže, da se meglica ne razteza enakomerno okrog Betelgeze. To astronomom pove, da so zunanje plasti zvezde pobegnile ob različnih časih in z različnimi hitrostmi. S proučevanjem te slike lahko astronomi izvedo več o tem, kako zvezda ustvari meglico.

Ali ste vedeli? Naše Sonce bo postalo rdeča orjakinja, tako kot Betelgeza – a to bo šele čez 5.000.000.000 let!

pdf verzija

To je otroška verzija novice ESO Press Release eso1121

Vir: UNAWE Space Scoop


      

 


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
19.10.2021 22:51 CEST
19.10.2021 20:51 UT
Sonce vzide 07:24 
zaide 18:09 
Luna vzide 18:02 
zaide 05:50 
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost