Zvezde so različnih barv in velikosti. Ta nova slika kaže slavno rdečo orjakinjo z imenom Betelgeza. Zvezda je na sliki videti majhna – samo majhen rdeč krožec na sredini.  A v resnici je Betelgeza orjaška: če bi v našem osončju namesto Sonca postavili to zvezdo, bi se raztezala vse tja do Jupitra!

Nekoč je bila Betelgeza zvezda povprečne velikosti, tako kot Sonce. A ko se je Betelgeza starala, se je napihovala, dokler ni postala rdeča orjakinja. Sedaj je tako velika, da s težavo zadržuje snov v svojih zunanjih plasteh. To snov je odpihnilo v vesolje in nastal je čudovit oblak plina in prahu, ki mu pravimo meglica. Na sliki vidimo meglico kot nejasen rdeč, moder in vijoličen oblak okrog zvezde.

Ker meglica ni tako svetla kot Betelgeza, so astronomi zakrili nekaj zvezdine svetlobe, zato da so lahko posneli meglico. Zato je okrog zvezde črn obroč - tu so astronomi zakrili svetlobo s svetle zvezde preden je vstopila v teleskop, da so lahko fotografirali meglico. Slika svetle zvezde je bila posneta ob drugem času, nato pa so astronomi sestavili obe sliki v eno.

Slika kaže, da se meglica ne razteza enakomerno okrog Betelgeze. To astronomom pove, da so zunanje plasti zvezde pobegnile ob različnih časih in z različnimi hitrostmi. S proučevanjem te slike lahko astronomi izvedo več o tem, kako zvezda ustvari meglico.

Ali ste vedeli? Naše Sonce bo postalo rdeča orjakinja, tako kot Betelgeza – a to bo šele čez 5.000.000.000 let!

pdf verzija

To je otroška verzija novice ESO Press Release eso1121

Vir: UNAWE Space Scoop


Efemeride
01.02.2023 06:27 CET
01.02.2023 05:27 UT
Sonce vzide 07:25 
zaide 17:07 
Luna vzide 12:51 
zaide 04:45 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost