Astronomi so našli osupljivo zvezdo: neka superzvezda je 150-krat težja od Sonca in neverjetnih 3 milijon-krat svetlejša! To zvezdo so našli v ogromnem oblaku plina in prahu, imenovanem meglica Tarantela, ki jo vidimo na tem krasnem novem posnetku.

Ko so astronomi našli to zvezdo sprva niso doumeli, kako posebna je, saj je veliko njene svetlobe zakrival prah na poti od zvezde do Zemlje. Lahko bi rekli, da je bila njena superzvezdna identiteta zakrita!

Vendar pa je skupina astrononomov  uporabila močan teleskop na površju Zemlje, imenovan Zelo velik teleskop, za podrobnejše proučevanje te zvezde. Odkrili so, da je ta zvezda pravzaprav ena najsvetlejših zvezd v vesolju!

Pred tem so že opazili druge superzvezde, ki ležijo v središčih nagnetenih skupin zvezd, ki jim pravimo zvezdne kopice. A ta nova superzvezda je prva, ki živi sama v vesolju, brez drugih zvezd v bližini. Možno je, da je ta superzvezda nekoč živela med drugimi zvezdami, a je bila brcnjena iz skupine.

Ne glede na to, ali je bila od zmeraj samotarka, ali pa je nekoč pripadala zvezdni kopici, je taka samotna superzvezda "zares fascinantno telo", pravi astronom Jorick Vink, ki dela na observatoriju Armagh v Združenem kraljestvu in je del skupine, ki stoji za tem odkritjem.

pdf verzija

To je otroška verzija novice ESO Press Release eso1117.

Vir: UNAWE Space Scoop


      

 


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
19.10.2021 23:31 CEST
19.10.2021 21:31 UT
Sonce vzide 07:24 
zaide 18:09 
Luna vzide 18:02 
zaide 05:50 
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost