Univerza v Novi Gorici vabi na enodnevno delavnico Fermi Masterclass, na kateri bodo lahko dijaki spoznali nekaj primerov znanstvenih projektov, ki jih izvaja Nasin satelit Fermi.

Delavnica bo potekala 5. aprila 2018 na Fakulteti za naravoslovje v Ajdovščini (zemljevid), istočasno z delavnicami na štirih institucijah v Italiji in na Univerzi v Innsbrucku. Za zaključek delavnice bodo dijaki primerjali svoje rezultate z drugimi sodelujočimi skupinami v Italiji in Avstriji preko spleta. Rok za prijavo je 27. marec!

 

 Raziskovalci, ki sodelujejo pri projektu Fermi-LAT, bodo predstavili znanstvene osnove, detektorje in podatke teleskopa, nato pa usmerjali dijake skozi (poenostavljen) postopek analize podatkov, pri katerem bodo imeli dijaki priložnost sami odkriti nove astrofizikalne objekte.


V ospredju letošnjega dogodka bosta temi izbruhov sevanja gama in gravitacijskih valov. V ta namen se bomo v sklopu predavanj prek spleta pogovarjali tudi z znanstvenikom z NASE, ki deluje na področju Izbruhov sevanja gama pri teleskopu Fermi-LAT, in strokovnjakom na področju gravitacijskih valov, ki sodeluje pri projektu Virgo.

Spletna stran dogodka: Fermi Masterclass 2018

Prijave in dodatne informacije: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. (Center za astrofiziko in kozmologijo, Univerza v Novi Gorici).

Plakat Fermi Masterclass 2018 (pdf)

 


      

 


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
05.08.2021 06:08 CEST
05.08.2021 04:08 UT
Sonce vzide 05:49 
zaide 20:26 
Luna vzide 02:16 
zaide 18:47 
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost