ngc3621 Svetla galaksija NGC 3621 na prvi pogled izgleda kot tipična spiralna galaksija. A podroben pogled pokaže, da ji manjka ena izmed glavnih lastnosti spiralnih galaksij: centralna odebelitev.

Galaksija NGC 3621 je oddaljena približno 22 milijonov svetlobnih let. Zgornja slika je bila posneta s teleskopom MPG/ESO (premer zrcala 2.2 metra) na observatoriju La Silla v Čilu. Slika je kombinacija posnetkov v štirih različnih filtrih.

Prevladuje mnenje, da galaksije rastejo (pridobivajo maso, velikost) prek združevanja z drugimi galaksijami. Kakšen bo rezultat trka je odvisno od mas trkajočih galaksij. Galaksija NGC 3621 nima centralne odebelitve, poleg tega pa je zelo tanka. Oboje kaže na to, da galaksija še ni imela interakcije z drugimi galaksijami. Galaksija ni preveč posebna, saj je bilo zadnje čase odkritih kar nekaj podobnih galaksij.

Bližina galaksije nam omogoča opazovanje porazdelitve oblakov prahu in plina znotraj galaksije, kjer se rojevajo nove zvezde. Poleg tega lahko v galaksiji opazujemo tudi posebne zvezde, kefeidne spremenljivke, katere astronomi uporabljajo kot natančne pripomočke za merjenje velikih razdalj v vesolju.

Vir: ESO.


      

 


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
17.01.2022 03:11 CET
17.01.2022 02:11 UT
Sonce vzide 07:39 
zaide 16:46 
Luna vzide 16:01 
zaide 07:41 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost