Portal v vesolje, Fakulteta za naravoslovje Univerze v Novi Gorici in Srednja šola Veno Pilon Ajdovščina vabijo na aprilsko predavanje v ciklu poljudnih predavanj Sprehod skozi vesolje, ki bo v četrtek 13. aprila 2017 ob 20:00 v amfiteatralni predavalnici Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina. V okviru Večera z nekdanjimi pilonovci vabljeni na dve predavanji:

Miha Černetič (Max Planck Institute for Solar System Research):

Postavitev observatorija in numerična sinteza zvezdnih spektrov

Prvi del predavanja bom posvetil poti od ideje do izvedbe avtomatiziranega observatorija ter načrtom za prihodnost. V drugem delu se bom dotaknil svojega aktualnega raziskovanja na področju numeričnega računanja zvezdnih spektrov.

 

Bor Kavčič (Institute of Science and Technology Austria):

Prepletanje ved: Fizika v biologiji
V okviru predavanja se bom osredotočil na področje biofizike in sistemske biologije, kjer postaja preplet matematično osnovanih ter eksperimentalnih bioloških znanosti vedno bolj potreben za učinkovito reševanje znanstvenih izzivov. Izpostavil bom nekatere raziskovalne projekte, kjer matematično modeliranje pomembno prispeva k razumevanju bioloških pojavov. Na kratko bom predstavil modeliranje večplastnih ograjenih veziklov in svoj aktualni raziskovalni projekt, ki je osredotočen na razumevanje delovanja antibiotikov in njihovih kombinacij.


 


Efemeride
02.12.2023 23:02 CET
02.12.2023 22:02 UT
Sonce vzide 07:24 
zaide 16:18 
Luna vzide 20:55 
zaide 11:53 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost