POZOR: Marčevsko predavanje je prestavljeno na kasnejši datum! Ko bo datum določen vas bomo obvestili na tej spletni strani!

V letu 2016 cikel poljudnih predavanj Sprehod skozi vesolje organiziramo v sodelovanju s Fakulteto za naravoslovje Univerze v Novi Gorici in ga izvajamo v nekoliko drugačni preobleki. Predavanja bodo vsak mesec od januarja do junija v drugem kraju Slovenije!

Tretje predavanje bo v petek 18. marca 2016 ob 18h na Gimnaziji Šentvid Ljubljana. Predavala bosta Miha Černetič in Andrej Rutar, naslov predavanja pa je Astronomski observatorij: od zamisli do izgradnje. 

Predavanju bo sledilo opazovanje.

Vabljeni!

 

Naslov predavanja:
"Astronomski observatorij: od zamisli do izgradnje"

Povzetek:
V predavanju bova predstavila delo dijakov pri projektu Vzpostavitev upravljanja kupole in teleskopa na daljavo.
V prvem delu bova predstavila pomen aktivne vloge dijakov, povezovanja z lokalnim astronomskim društvom, sodelovanja med šolami in profesorji ter dela v astronomskih krožkih z mlajšimi učenci. Prikazala bova pomen rezultatov, ki jih mladi dobijo na tekmovanjih, natečajih in predstavitvah v lokalnih skupnostih na sprejetost večjih projektov in nenazadnje tudi na učinek pri zbiranju finančnih sredstev.
V drugem bova opisala pot, ki smo jo opravili od ideje do postavitve avtomatiziranega observatorija. Natančneje se bova posvetila opisu astronomske opreme in njenem delovanju. Predstavila bova vrste teleskopov, lastnosti in delovanje različnih CCD čipov, filtrov, različne izzive pri sledenju nebesnih objektov in obdelovanju astronomskih posnetkov.
Ob koncu bova spregovorila o trenutnih načrtih glede uporabe observatorija ter predvidenimi nalogami v katere bomo v bližnji prihodnosti na observatoriju zagrizli.


      

 


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
16.01.2022 11:15 CET
16.01.2022 10:15 UT
Sonce vzide 07:40 
zaide 16:44 
Luna vzide 15:04 
zaide 06:52 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost