mm2011-trnovoAstronomsko društvo "Teleskop" Nova Gorica vabi na 6. Messierjev maraton, ki bo v soboto 5.3. na Trnovem pri Gorici. Dogajanje se začne ob 14:00 s predavanji v dvorani KS v Trnovem. Po predavanjih sledi topel obrok ali prigrizek. Možen bo ogled bližnje nove opazovalnice AD Teleskop na Voglarjih. V večernih urah sledi maraton in javno opazovanje.

KS Trnovo bo astronome vljudno sprejela v kraj in bo za 2 noči ugasnila tudi javno razsvetljavo. Astronomi in drugi se jim lahko zahvalimo s čimvečjo prisotnostjo.

lokacija , rezervni termin v primeru slabega vremena: sobota 2.4.

 

Seznam predavanj:

Boris Kham: "Vesolje, ki me prevzema..." 20 min

dr. Igor Žiberna: "Messierjev maraton" 20min

Uroš Stele, AD Komet Kamnik: "Samogradnja največjega amaterskega teleskopa v Sloveniji" 20min

Andrej Mohar: "Svetlobno onesnaženje" 60min

Erika Jež univ.dipl. ekologinja: "Osvetljenost cerkvenih fasad na območju osrednje Primorske" 20min

Ker je 6.3. tudi svetovni dan varčevanja z energijo, so se organizatorji odločili, da letos naredijo poudarek na svetlobnem onesnaženju. 

Kratek opis poti do Trnovega:

Po vipavski hitri cesti se peljemo do konca proti Italiji.Takoj po cestniski postaji Bazara izberemo izvoz "Šempeter". Nato sledimo oznakam "Nova Gorica, Bovec". Pot nas bo tako peljala po Šempetrski obvoznici, skozi krožišče v Rožni dolini, tunel Panovec, krožišče pri Qlandiji v Novi Gorici, krožišče pri Margeriti v Novi Gorici, skozi galerijo in tunel nove Solkanske obvoznice. Po 2. tunelu naletimo na semaforizirano križišče, ki nam desno kaže smer "Trnovo, Lokve" in izberemo to smer, nato sledimo samo smeri Lokve, Trnovo je na poti. Dvorana in igrišče , kjer bo potekal maraton je tik ob glavni cesti na levo, takoj za cerkvijo v vasi.


Efemeride
08.02.2023 02:08 CET
08.02.2023 01:08 UT
Sonce vzide 07:16 
zaide 17:17 
Luna vzide 20:03 
zaide 08:44 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost