zavodFrancoski Inštitut in Zavod sv. Stanislava (Škofijska klasična gimnazija) vas ob 340-letnici prve meritve astronomske enote in 20-letnici ponovnega delovanja Škofijske klasične gimnazije vabita na poljudnoznanstveno predavanje o prvi znanstveni odpravi, ki jo je organiziral Jean-Dominique Cassini. Predavanje bo v slovenščini.

 

 

Na predavanju bo predstavljeno izjemno delo Jean-Dominiquea Cassinija, prvega direktorja Pariškega observatorija, ki je s svojim sodelavcem Jeanom Richerjem v času Ludvika XIV organiziral prvo znanstveno odpravo (v Francosko Gvajano), da bi izmeril razdaljo med Zemljo in Marsom in na podlagi teh meritev prvič izračunali razdaljo med Zemljo in Soncem. Odprava je Cassiniju omogočila, da je l. 1672 kot prvi izračunal «astronomsko enoto»!

Predaval bo mag. Tine Golež, profesor fizike na Škofijski klasični gimnaziji in avtor več strokovnih člankov s področja fizike in poučevanja fizike ter poljudoznanstvenih člankov o zgodovini znanosti in povezavah fizike z drugimi znanstvenimi disciplinami.

Predavanje je namenjeno širši publiki.

Vljudno vabljeni!


Efemeride
03.12.2023 06:09 CET
03.12.2023 05:09 UT
Sonce vzide 07:25 
zaide 16:18 
Luna vzide 22:02 
zaide 12:17 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost