6_-_prvi_obiskovalciTudi ob jesenskem enakonočju je za širšo javnost odprl vrata Astronomsko-geofizikalni observatorij (AGO) na Golovcu. Dan odprtih vrat je privabil veliko število obiskovalcev, skupno več kot 170 v celotnem dnevu. Obiskovalce so vodili astronomi Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, ki so jim pokazali delovanje največjega slovenskega teleskopa Vege in jim pobliže prikazali raziskovalno delo slovenskih astronomov. 

Levo: Obiskovalci pred vhodom na Astronomski-geofizikalni observatorij med junijskim večerom odprtih vrat. Slika: Mateja Gosenca

V dopoldanskih urah so se za enourni ogled odločile tri skupine obiskovalcev, ki so sledile predstavitvi slovenske astronomske publikacije, si ogledale teleskop in njegovo delovanje ter spoznale osnove astronomskega dela. 

Jasen večer je bil (upamo) enkratno doživetje za približno 130 udeležencev, ki so si po uvodnem predavanju pred observatorijem ogledali teleskop Vego. Ob tem so z demonstracijo delovanja teleskopa posneli kroglasto zvezdno kopico, ki je prikazana na spodnji sliki. m13w7V prostorih knjižnice je bilo organizirano krajše predavanje o izbruhih sevanja gama, ki je ena izmed znanstvenih tem s katerio se ukvarja astronomska skupina na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani. Ob koncu pa so udeleženci lahko pogledali skozi okular dveh manjših teleskopov in binokular. Zaživel je tudi kotiček "vprašaj astronoma", kjer je astronom odgovarjal radovednim obiskovalcem.

Desno: Kroglasta kopica M13, 60 sekundni posnetek brez filtra na teleskopu Vega na Astronomskem observatoriju Golovec. Ozadje je precej svetlo zaradi moteče Lune. Posneto med demonstracijo delovanja teleskopa. Slika: Bojan Dintinjana, AGO

Nekaj posnetkov večera si lahko ogledate v naši galeriji slik. Če bi radi dodali še lastni posnetek nam ga z ustreznimi podatki pošljite na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Naslednja prilika za obisk observatorija in za postavljanje novih vprašanj bo ob zimskem solsticiju v petek, 21. decembra letos. Naj omenimo, da bodo brezplačne vstopnice na voljo dva tedna pred prireditvijo preko spletne strani AGO. Število vstopnic je omejeno.


Efemeride
01.10.2023 20:27 CEST
01.10.2023 18:27 UT
Sonce vzide 07:00 
zaide 18:43 
Luna vzide 19:40 
zaide 09:24 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost