Verjetno ste te dni že opazili dva svetla planeta na zahodnem delu večernega neba? Venera in Jupiter, dva najsvetlejša planeta na nebu, bosta danes 15. marca 2012 na nebu videti le 3 kotne stopinje narazen. To bo zelo lep pogled, saj sta oba planeta zelo svetla, in tudi krasna fotografska priložnost. Ne zgodi se zelo pogosto, da sta najsvetlejša planeta Osončja tako blizu skupaj. Naslednja konjunkcija Venere in Jupitra bo 28. maja 2013. Čeprav bosta takrat Venera in Jupiter na nebu še bližje kot tokrat, pa pogled ne bo tako spektakularen: maja 2013 bosta namreč planeta že dve uri po zahodu Sonca tudi sama zašla za obzorje.

Slika: Azhy Hasan

 

Astronomers Without Borders, Amateur Astronomers Association of Kurdistan in Opportunity Astronomical Observatory (Irak) predstavljajo projekt "Beauty without Borders: Conjunction of Glory". S tem projektom vabijo ljubiteljske in profesionalne skupine astronomov k skupnemu opazovanju tega dogodka in opozarjajo, da naj ne pozabijo na fotoaparat, saj bo to odlična astrofotografska priložnost.

Sodelujete lahko vsi in sicer tako, da s prijatelji ali družino pripravite astronomsko opazovanje na vašem dvorišču, ulici ali kje drugje... takim opazovanjem nekateri rečejo "gverilska astronomija". Lahko pa seveda opazujete tudi sami.

Za tiste, ki jih lepota konjunkcije spravi v pesniško razpoloženje, je odprt Astropoetry Blog:   Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Lahko se pridružite pogovoru z drugimi skupinami po svetu na Twitterju: @awb_org z #VenusJupiter

Svoje posnetke lahko pošljete na Flickr ali Facebook stran Astronomers Without Borders.

LIVE webstreams: Tour the Planets: Jupter and Venus Conjunction Live Chat, NASA 25, marca 2012

Več o konjunkciji:

Venus-Jupiter Conjunction information,

Illustrated guide to Venus and Jupiter Conjunction in March 2012

Stellarium - brezplačni astronomski program

Vir: AWB


Efemeride
03.12.2023 05:06 CET
03.12.2023 04:06 UT
Sonce vzide 07:25 
zaide 16:18 
Luna vzide 22:02 
zaide 12:17 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost