V radijski oddaji Frekvenca X, ki bo na Valu 202 na sporedu v četrtek, 8. marca ob 17.10 uri, bo osrednja tema pogovor s profesorico Susanne Pfalzner, ki je prejšnji teden predavala na ljubljanski Fakulteti za matematiko in fiziko, dela pa na Max Planckovem institutu za radijsko astronomijo v Bonnu.

Tam vodi raziskovalno skupino Minerva, ki raziskuje nastanek zvezd in planetov. Je tudi profesorica na Univerzi v Kőlnu, kjer poučuje Računalniško astrofiziko in vodi seminar o Tekočih problemih v teoretični astrofiziki. Napisala je tri znanstvene knjige, ki so jih izdale založbe Cambridge University Press, Springer in Taylor & Francis. Tema pogovora so velike računalniške gruče, ki nam pomagajo bolje razumeti realni svet, posebej kako zvezde ter planeti, vključno z Zemljo, nastajajo iz razredčenih plinastih in prašnih oblakov. Povedano drugače: profesorica Pfalzner sodi med tiste, ki najbolje razumejo nastanek našega Sonca in Zemlje, s tem pa tudi pogojev, brez katerih tudi mi ne bi obstajali.

V tokratni oddaji bo govora tudi o 25-letnici odkritja Supernove 1987A ter o možnostih za odkrivanje znakov življenja na planetih, ki krožijo okoli drugih sonc.

Posnetek oddaje lahko poslušate tukaj.


Efemeride
01.10.2023 21:52 CEST
01.10.2023 19:52 UT
Sonce vzide 07:00 
zaide 18:43 
Luna vzide 19:40 
zaide 09:24 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost