POZOR: dogodek, ki naj bi bil 10. marca, je bil prenešen na 17. marec!

Vabljeni na marčevski Večer na astronomskem observatoriju, ki bo tokrat potekal v živo in na daljavo!

V četrtek, 17. marca 2022 ob 18. uri, sta na programu predavanje "Znanstvena fantastika in moderna astronomija - Tri odkritja, ki so astronomom pognala kri po žilah", ki ga bo imel doc. dr. Janez Kos (Astronomska skupina, Fakulteta za matematiko in fiziko UL) ter praktična delavnica opazovanja s teleskopom (samo za obiskovalce v živo).

Dogodek bo potekal v živo in na daljavo:

  • za udeležbo na observatoriju je potrebna vstopnica. Brezplačne vstopnice bodo na voljo na torek (15. marca) ob 19. uri na tej spletni strani. Število prostih mest je 30.
  • udeležba na daljavo (samo predavanje) bo možna na povezavi https://fmf-uni-lj-si.zoom.us/j/91329058011, število udeležencev ni omejeno. Prireditev bo snemana.

Pretekle Večere na observatoriju najdete na spletni strani Astronomske skupine.

Večere na astronomskem observatoriju organizirata Astronomski observatorij Fakultete za matematiko in fiziko (AO UL FMF) in Astronomska skupina FMF Univerze v Ljubljani vsak drugi četrtek v mesecu, v večernih urah.

Avtorstvo slike: Hill (CC BY-SA 3.0)

 

Program večera v četrtek, 17. marca 2022 (pozor! sprememba termina!) ob 18. uri:


Znanstvena fantastika in moderna astronomija
Tri odkritja, ki so astronomom pognala kri po žilah
dr. Janez Kos, FMF astronomska skupina

Astronomi radi posegamo po znanstvenofantastični literaturi, ker nam je po tematiki blizu in se enostavno znajdemo v vesoljih, tudi izmišljenih. Zaradi tega nam znanstvena fantastika pogosto predstavlja morje idej in inspiracijo za raziskovanje vesolja. V predavanju bomo sledili trem klasičnim romanom znanstvene fantastike in razložili odkritja v moderni astronomiji, ki so jih literarna dela na nek način napovedala. Predvsem so moderna odkritja astronomom pognala kri po žilah, ker so na prvi pogled povsem podobna fantastičnim zgodbam o izvenzemeljskih civilizacijiah, eksotičnim planetom, medzvezdnim ladjam. Namesto tega smo odkrili malo drugačne medzvezdne popotnike, nič manj eksotične planete in objekte okoli zvezd, ki jih še vedno ne znamo pojasniti.

Rdeča nit predavanja bodo zgodbe Arthur C. Carke: Rendezvous With Rama, Larry Niven: Ringworld in Issac Asimov: Nightfall. Žal nobeno delo ni prevedeno v Slovenščino, veeno pa obiskovalce spodbujamo, da kakšno od teh del preberejo. Predvsem bomo govorili o modernih astronomskih odkritjih, tako da poznavanje zgornjih romanov ni potrebno.

Predavanje traja 45 minut.

Opazovalna delavnica s teleskopom
Bojan Dintinjana in Herman Mikuž

V primeru lepega vremena bomo opazovali teleskopom v živo. Luna je v prvem krajcu in je zvečer že visoko na nebu. Podrobno si bomo ogledali morja, kraterje, gorovja in doline na površju Lune. Uporabili bomo različne povečave in filter za opazovanje Lune. Potem si bomo ogledali še nekaj odprtih zvezdnih kopic, Gostosevci, Jasli in znamenito M67 s saksofonom v središču.

Delavnica, ki bo tokrat potekala samo v živo, traja 60 minut.


Efemeride
05.06.2023 02:55 CEST
05.06.2023 00:55 UT
Sonce vzide 05:13 
zaide 20:49 
Luna vzide 22:57 
zaide 05:46 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost