V soboto, 24. septembra 2011, bo od 14. ure naprej potekalo tradicionalno Spikino srečanje slovenskih ljubiteljev astronomije na Kisovcu. V primeru jasnega vremena bodo možna opazovanja z različnimi teleskopi.

Vljudno vabljeni!

plakat v pdf 

 

Kot že kar nekaj let bo tudi letos potekalo tradicionalno Spikino srečanje ljubiteljev astronomije na pašniku ob planinskem domu na planini Kisovec pod Veliko planino.

Že popoldan si bo mogoče ogledati tudi našo, zaenkrat navidez zelo mirno zvezdo Sonce skozi par teleskopov za opazovanje Sonca opremljenimi z H- alfa filtri, kjer Sonce ne daje tako mirnega vtisa, zvečer pa čez večje ali manjše teleskope, ki jih ljubitelji pripeljemo s seboj, zanimivosti, ki jih ponuja pozno poletno in jesensko nočno nebo.

To je tudi prilika, da se prepričate kaj vse zmore vaš, pa čeprav ne največji teleskop. Nebo nad Kisovcem, ki je cca 1300 nad morjem, je namreč veliko temnejše, kot pa v dolinah in veliko bolj primerno za opazovanje galaksij in meglic. Če pa teleskopa še nimate, je to prava prilika spoznati kaj zmorejo prikazati teleskopi in se morda odločiti dejavneje vstopiti v svet amaterske astronomije in lepot, ki jih ponuja nočno nebo.

V planinskem domu, se je mogoče okrepčati in dobiti prenočišče, če se ne želite vračati v zgodnjem jutru, saj jesenske noči niso več tople.

Za AD Komet
Tone Špenko


Efemeride
01.10.2023 20:24 CEST
01.10.2023 18:24 UT
Sonce vzide 07:00 
zaide 18:43 
Luna vzide 19:40 
zaide 09:24 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost