Vabljeni na januarski Večer na astronomskem observatoriju, ki bo tokrat potekal na daljavo!

V četrtek, 13. januarja 2022 ob 18. uri, sta na programu predavanje "Simbiotične zvezde", ki ga bo imela mag. Manica Perko (Fakulteta za matematiko in fiziko UL) ter praktična delavnica opazovanja s teleskopom.

Dogodek bo potekal na daljavo na povezavi https://fmf-uni-lj-si.zoom.us/j/91329058011, število udeležencev ni omejeno. Prireditev bo snemana. Pretekle Večere na observatoriju najdete na spletni strani Astronomske skupine.

Večere na astronomskem observatoriju organizirata Astronomski observatorij Fakultete za matematiko in fiziko (AO UL FMF) in Astronomska skupina FMF Univerze v Ljubljani vsak drugi četrtek v mesecu, v večernih urah.

Avtorstvo slike: David Hardy & PPARC

Napovednik program 13. januar 2022 ob 18. uri:

Simbiotične zvezde
Manica Perko (Astronomska skupina, FMF, UL)

Simbiotične zvezde so dvojne zvezde, kjer je ena zvezda rdeča orjakinja, druga pa bela pritlikavka ali nevtronska zvezda. V večini primerov je kompaktni objekt bela pritlikavka. Raziskovanje in odkrivanje simbiotičnih zvezd je za razlago razvoja in lastnosti galaksije, lahko izjemnega pomena. Zvezdi v dvojnem sistemu sta dovolj blizu, da med njima pride do prenosa snovi iz rdeče orjakinje na belo pritlikavko. Ta proces se lahko konča z eksplozijo, zato so simbiotične zvezde domnevni vir supernov tipa Ia, ki so med drugim pomembne tudi za merjenje razdalj v vesolju. Pred tem lahko pride do več vmesnih izbruhov nova, zaradi katerih pa so simbiotične zvezde tudi eden izmed virov bogatenja medzvezdnega prostora z litijem in ostalimi elementi.

Predavanje traja 45 minut.


Opazovalna delavnica s teleskopom
Bojan Dintinjana in Herman Mikuž (Astronomska skupina, FMF, UL)

V primeru lepega vremena bomo opazovali s 25 cm robotskim teleskopom na daljavo. Slikali bomo s CCD kamero zanimive objekte na zimskem nebu. V dolgih zimskih večerih lahko občudujemo severni del Rimske ceste, ki se vije od zahodnega neba od ozvezdja Lisičke, Laboda, v zenitu Kasiopeje in proti vzhodu Perzeja, Voznika, Oriona ter Dvojčkov. V četrtek bo na večernem nebu prevladovala Luna stara 11 dni, to je dobre tri dni po prvem krajcu. Jupiter je že prenizko nad zahodnim obzorjem in ni več v primerni legi za opazovanje. Kot prvi objekt bomo s teleskopom slikali Luno, nato si bomo ogledali še nekaj zvezdnih kopic ter oblakov medzvezdnih plinov in prahu.

Delavnica traja 60 minut.

Vir: Astronomski observatorij UL FMF


Efemeride
05.06.2023 01:18 CEST
04.06.2023 23:18 UT
Sonce vzide 05:13 
zaide 20:49 
Luna vzide 22:57 
zaide 05:46 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost