Vabljeni na decembrski Večer na astronomskem observatoriju, ki bo tokrat potekalna daljavo!

V četrtek, 9. decembra 2021 ob 18. uri, sta na programu predavanje "James Webbov Vesoljski Teleskop: Od vode na Marsu do prvih galaksij", ki ga bo imela prof. Maruša Bradač (University of California Davis), ter praktična delavnica opazovanja s teleskopom.

Dogodek bo potekal na daljavo na povezavi https://fmf-uni-lj-si.zoom.us/j/93846726071, število udeležencev ni omejeno. Prireditev bo snemana. Pretekle Večere na observatoriju najdete na spletni strani Astronomske skupine.

Večere na astronomskem observatoriju organizirata Astronomski observatorij Fakultete za matematiko in fiziko (AO UL FMF) in Astronomska skupina FMF Univerze v Ljubljani vsak drugi četrtek v mesecu, v večernih urah.

Napovednik program 9. december 2021 ob 18. uri:

James Webbov Vesoljski Teleskop: Od vode na Marsu do prvih galaksij
prof. dr. Maruša Bradač (University of California Davis, ZDA)

Tokrat bomo govorili o najnovejšem vesoljskem teleskopu, James Webbovem vesoljskem teleskopu, ki ga bomo v vesolje izstrelili konec tega meseca. Teleskop nam bo omogočil pogled daleč v zgodovino vesolja, v čas nastanka prvih zvezd in galaksij. Razkrival bo pa tudi skrivnosti planetov izven našega osončja, kot tudi vode na Marsu. Ta najmogočnejši in največji vesoljski teleskop doslej je poln novih tehnološki dosežkov. V tem predavanju bom govorila o le teh, kot tudi prodrobneje opisala, kaj si od teleskopa obetamo in kako poteka moje delo znanstvenika, ki sodeluje pri razvoju teleskopa.

Predavanje traja 45 minut.


Opazovalna delavnica s teleskopom
Bojan Dintinjana (Astronomska skupina, FMF, UL)

V primeru lepega vremena bomo opazovali s 25 cm robotskim teleskopom na daljavo. Slikali bomo s CCD kamero zanimive objekte na zimskem nebu. V dolgih pozno jesenskih večerih lahko občudujemo severni del Rimske ceste, ki se vije od zahodnega neba od ozvezdja Orla, Lisičke, Laboda, v zenitu Kasiopeje in proti vzhodu Perzeja, Voznika, Oriona ter Dvojčkov. S teleskopom se bomo sprehodili med množico zvezd, zvezdnih kopic ter oblakov medzvezdnih plinov in prahu.

Delavnica traja 60 minut.

Vir: Astronomski observatorij UL FMF


      

 


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
29.01.2022 00:19 CET
28.01.2022 23:19 UT
Sonce vzide 07:28 
zaide 17:03 
Luna vzide 05:16 
zaide 13:33 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost