Vabljeni na decembrski Večer na astronomskem observatoriju, ki bo tokrat potekalna daljavo!

V četrtek, 9. decembra 2021 ob 18. uri, sta na programu predavanje "James Webbov Vesoljski Teleskop: Od vode na Marsu do prvih galaksij", ki ga bo imela prof. Maruša Bradač (University of California Davis), ter praktična delavnica opazovanja s teleskopom.

Dogodek bo potekal na daljavo na povezavi https://fmf-uni-lj-si.zoom.us/j/93846726071, število udeležencev ni omejeno. Prireditev bo snemana. Pretekle Večere na observatoriju najdete na spletni strani Astronomske skupine.

Večere na astronomskem observatoriju organizirata Astronomski observatorij Fakultete za matematiko in fiziko (AO UL FMF) in Astronomska skupina FMF Univerze v Ljubljani vsak drugi četrtek v mesecu, v večernih urah.

Napovednik program 9. december 2021 ob 18. uri:

James Webbov Vesoljski Teleskop: Od vode na Marsu do prvih galaksij
prof. dr. Maruša Bradač (University of California Davis, ZDA)

Tokrat bomo govorili o najnovejšem vesoljskem teleskopu, James Webbovem vesoljskem teleskopu, ki ga bomo v vesolje izstrelili konec tega meseca. Teleskop nam bo omogočil pogled daleč v zgodovino vesolja, v čas nastanka prvih zvezd in galaksij. Razkrival bo pa tudi skrivnosti planetov izven našega osončja, kot tudi vode na Marsu. Ta najmogočnejši in največji vesoljski teleskop doslej je poln novih tehnološki dosežkov. V tem predavanju bom govorila o le teh, kot tudi prodrobneje opisala, kaj si od teleskopa obetamo in kako poteka moje delo znanstvenika, ki sodeluje pri razvoju teleskopa.

Predavanje traja 45 minut.


Opazovalna delavnica s teleskopom
Bojan Dintinjana (Astronomska skupina, FMF, UL)

V primeru lepega vremena bomo opazovali s 25 cm robotskim teleskopom na daljavo. Slikali bomo s CCD kamero zanimive objekte na zimskem nebu. V dolgih pozno jesenskih večerih lahko občudujemo severni del Rimske ceste, ki se vije od zahodnega neba od ozvezdja Orla, Lisičke, Laboda, v zenitu Kasiopeje in proti vzhodu Perzeja, Voznika, Oriona ter Dvojčkov. S teleskopom se bomo sprehodili med množico zvezd, zvezdnih kopic ter oblakov medzvezdnih plinov in prahu.

Delavnica traja 60 minut.

Vir: Astronomski observatorij UL FMF


Efemeride
03.12.2023 05:58 CET
03.12.2023 04:58 UT
Sonce vzide 07:25 
zaide 16:18 
Luna vzide 22:02 
zaide 12:17 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost