Vabljeni na prvi Večer na astronomskem observatoriju v novi sezoni, ki bo potekal v živo in na daljavo!

V četrtek, 14. oktobra 2021 ob 19. uri, sta na programu predavanje "Dvojne zvezde in 4MOST", ki ga bo imel dr. Gregor Traven (Fakulteta za matematiko in fiziko, Univerza v Ljubljani), ter (v primeru lepega vremena) praktična delavnica opazovanja s teleskopom.

Dogodek bo potekal v živo na Astronomskem observatoriju (Pot na Golovec 25, Ljubljana). Za udeležbo na observatoriju je potrebna vstopnica in izpolnjevanje PCT pogoja. Brezplačne vstopnice bodo na voljo v torek 12. oktobra 2021 ob 19. uri na tej spletni strani. Število prostih mest je 25. 

Dogodek lahko spremljate tudi na daljavo preko aplikacije Zoom na tej povezavi, število udeležencev v tem primeru ni omejeno. Prireditev bo snemana.

Večere na astronomskem observatoriju organizirata Astronomski observatorij Fakultete za matematiko in fiziko (AO UL FMF) in Astronomska skupina FMF Univerze v Ljubljani vsak drugi četrtek v mesecu, v večernih urah.

Napovednik program 14. oktober 2021 ob 19. uri:

Dvojne zvezde in 4MOST
dr. Gregor Traven (Astronomska skupina, FMF, UL)

Dvojne zvezde, ali pa v splošnem večkratni sistemi zvezd, niso izjema marveč prej pravilo zvezdnih združb v naši Galaksiji. Vpliv njihovega obstoja je daljnosežen in se dotika vse od Galaktične arheologije pa do zlitij črnih lukenj. Čaka pa nas še veliko dela da bi bolj natančno razumeli kako in v kakšnih pogojih ti sistemi zvezd nastanejo, ter koliko jih zares je, pri čemer nam lahko pomagajo le zadostna opazovanja. Pri tem bo v bližnji prihodnosti verjetno pomembno prispeval tudi projekt 4MOST, katerega bom na kratko predstavil v bolj tehničnem smislu, v nekatere vidike pa se tudi bolj poglobil.

Predavanje traja 45 minut.


Opazovalna delavnica s teleskopom
Bojan Dintinjana in Herman Mikuž (Astronomska skupina, FMF, UL)

V primeru lepega vremena si bomo s teleskopom ogledali nekaj zanimivih in svetlih objektov na jesenskem nebu. Luna bo dan po prvem krajcu, v praktično idealni legi za opazovanje, tudi Jupiter in Saturn na južnem nebu, ter ozvezdje Laboda in Lire skoraj v zenitu. V primeru slabega vremena bomo na računalniku prikazali kako na astronomski sliki izmerimo sij zvezde.

Delavnica traja 60 minut.

Slika: Nicole Ottawa & Oliver Meckes / Eye of Science / Science Source Images

Vir: Astronomski observatorij UL FMF


Efemeride
03.12.2023 05:21 CET
03.12.2023 04:21 UT
Sonce vzide 07:25 
zaide 16:18 
Luna vzide 22:02 
zaide 12:17 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost