Večeri na observatoriju: Življenje v vesolju

12.10.2022

Dunja Fabjan

Astronomski observatorij Fakultete za matematiko in fiziko UL (Pot na Golovec 25, Ljubljana) organizira vsak drugi četrtek v mesecu dogodek Večeri na astronomskem observatoriju. Večer sestavljata mesečno tematsko predavanje in praktična delavnica opazovanja s teleskopom. Za opazovanja je vstop prost, za predavanje pa morate rezervirate brezplačno vstopnico ali mu sledite na daljavo.

Cikel Večeri na astronomskem observatoriju se začenja v četrtek, 13. oktobra 2022, ko bo:
ob 18. uri na Astronomskem observatoriju (Pot na Golovec 25, Ljubljana) na sporedu predavanje Življenje v vesolju (prof. dr. Andrej Prša, Univerza v Villanovi, ZDA), ob 19. uri pa bo sledilo opazovanje Saturna in Jupitra s teleskopi (vodita Herman Mikuž in Bojan Dintinjana).

Za opazovanja, ki se izvajajo le v primeru lepega vremena, je vstop prost!
Za predavanje je potrebna rezervacija brezplačne vstopnice. Brezplačne vstopnice bodo na voljo od 11. oktobra ob 19. uri na tej spletni povezavi. Predavanju lahko sledite tudi na Zoom povezavi.

Program:

Življenje v vesolju
prof. dr. Andrej Prša

Možnost življenja drugod v vesolju že od pamtiveka buri človeški duh. Skozi diskusijo se bomo obregnili ob vloge fizike, astronomije, kemije, geologije in biologije, nenavsezadnje pa tudi sociologije, filozofije in statistike, na to večno vprašanje. Izpostavili bomo osrednjo nit: če sta fizika in kemija v vesolju univerzalni, je pričakovati, da je tudi biologija v vesolju univerzalna?

Predavanje traja 45 minut.
Povezava za zoom obiskovalce: https://fmf-uni-lj-si.zoom.us/j/98636614804


Opazovanje Saturna in Jupitra s teleskopi
Herman Mikuž in Bojan Dintinjana

V primeru lepega vremena bomo opazovali s teleskopi v živo.V ugodni legi za opazovanje sta planeta Saturn in Jupiter. Opazovali bomo velike Jupitrove satelite, imenovane tudi Galilejeve lune, ki bodo lepo razvrščene v vrsti zahodno od planeta. Občudovali bomo prizor, ki ga je opazoval že Galilej pred dobrimi 400 leti. Pri Saturnu najbolj izstopajo čudoviti prstani, ima pa Saturn tudi velike satelite. Opazovali bomo Titan in Reo, ki sta v teleskopu lepo vidna ter šibkejšo Diono in Tetijo.

Delavnica traja 60 minut in bo potekala samo v živo.

Vir: Astronomski observatorij UL FMF

Vsi dogodki

Arhiv dogodkov