12.11.2020 - Večer na observatorijuVabljeni na virtualni(*) Večer na astronomskem observatoriju!

Tokrat, v četrtek 12. novembra ob 18. uri, sta na programu predavanje "Sončevi pojavi in vesoljsko vreme", ki ga bo imel Krištof Skok (Fakulteta za matematiko in fiziko), ter (v primeru lepega vremena) praktična delavnica opazovanja s teleskopom na daljavo.

(*) za Zoom povezavo se je potrebno vpisati!

Tokratna virtualna izvedba bo potekala na daljavo preko aplikacije Zoom. Organizatorji vam bodo poslali povezavo za vstop in vabilo po elektronski pošti. Z vpisom na prejemanje obvestil AO boste prejeli obvestilo s povezavo na spletno predavanje. Število udeležencev ni omejeno. Prireditev bo snemana.

Dogodek Večeri na astronomskem observatoriju organizirata Astronomski observatorij Fakultete za matematiko in fiziko (AO UL FMF) in Astronomska skupina FMF Univerze v Ljubljani vsak drugi četrtek v mesecu, v večernih urah.

Napovednik program 12. novembra 2020 ob 18. uri:

Sončevi pojavi in vesoljsko vreme
Krištof Skok

Ko vidimo Sonce spokojno sijati na našem nebu se morda ne zavedamo, da nam poleg energije za delovanje življenja in atmosferskih procesov na Zemlji lahko prinaša kup preglavic. Sonce je dinamična zvezda, ki s kompleksnim magnetnim poljem vpliva na prostor v Osončju in proizvaja zanimive pojave na svojem površju. V predavanju si bomo ogledali Sončevo sestavo in njegovo delovanje, nato zanimive površinske pojave, kaj je to sončev veter, kako Sončeva aktivnost vpliva na tehnologijo na Zemlji in kakšne težave je povzročala v preteklosti.

Predavanje traja 45 minut.

Opazovalna delavnica s teleskopom
Bojan Dintinjana in Herman Mikuž

Po predavanju sledi še praktična delavnica, ki bo tudi potekala virtualno. Opazovali bomo z robotskim teleskopom in CCD kamero na observatoriju Golovec. Teleskop bomo usmerjali na daljavo in slikali nebesne objekte. Luna je dva dni pred mlajem in vzhaja tik pred zoro in je zvečer pod obzorjem. V primeru ugodnih vremenskih pogojev bomo naredili sprehod po naši Galaksiji s teleskopom. Ogledali si bomo zvezde in razsute zvezdne kopice, planetarne in plinske meglice v okolici ter kroglaste kopice v haloju Galaksije. V primeru slabega vremena si bomo objekte ogledali z orodji virtualnega observatorija.

Delavnica traja 60 minut.

Slika: izbruh na Sončevem površju (Avtorstvo: NASA, SDO)

Vir: Astronomski observatorij UL FMF


Efemeride
03.12.2023 05:49 CET
03.12.2023 04:49 UT
Sonce vzide 07:25 
zaide 16:18 
Luna vzide 22:02 
zaide 12:17 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost