Trki med jatami galaksijVabljeni na junijski virtualni(*) Večer na astronomskem observatoriju!

Tokrat, v četrtek 11. junija ob 21. uri, sta na programu predavanje "Temna snov", ki ga bo imela prof. dr. Maruša Bradač (University of California Davis), ter (v primeru lepega vremena) praktična delavnica opazovanja s teleskopom na daljavo.

(*) za Zoom povezavo je potrebem vpis sem!

NOVOST! Tokratna virtualna izvedba bo potekala na daljavo preko aplikacije Zoom. Iz varnostnih razlogov vam bodo organizatorji poslali povezavo za vstop in vabilo poslali po elektronski pošti. Z vpisom na prejemanje obvestil AGO boste prejeli obvestilo s povezavo na spletno predavanje. Število udeležencev ni omejeno. Prireditev bo snemana.

Dogodek Večeri na astronomskem observatoriju organizirata Astronomsko geofizikalni observatorij Fakultete za matematiko in fiziko in Astronomska skupina FMF Univerze v Ljubljani vsak drugi četrtek v mesecu v večernih urah.

Napovednik program 11. junija 2020 ob 21. uri:

Temna snov
prof. dr. Maruša Bradač

Preprosto povedano, je temna snov zelo čudna snov. Čeprav vemo, da je temne snovi v vesolju kar petina, in da imajo njeni delci maso, ti ne reagirajo z vsakdanjimi objekti in potujejo skozi znano snov, ne da bi to opazili. Sama se s temno snovjo ukvarjam že slabih dvajset let, ampak se nam fizikom in astrofizikom vstrajno izmika. V tem predavanju bomo govorili o trkih jat galaksij, s katero smo potrdili rezultate o obstoju in nenavadni lastnosti temne snovi.

Predavanje traja 45 minut.

Opazovalna delavnica s teleskopom
Bojan Dintinjana in Herman Mikuž

V primeru lepega vremena sledi še praktična delavnica. Opazovali bomo z robotskim teleskopom na observatoriju Golovec, ki ga bomo usmerjali na daljavo in slikali nebesne objekte. Najprej si bomo ogledali veliko spiralno galasijo M81. Ogled bomo nadaljevali z galaksijo M82 in M51, kopicami M3 in M13 ter planetarno meglico M97. Blizu galaksij v Velikem medvedu je trenutno komet C/2017 T2 (PANSTARRS), ki je precej svetel in bi ga lahko posneli. Objekt v našem Osončju, v primerjavi z zelo oddaljenimi galaksijami ali kopicami. V primeru slabega vremena si bomo objekte ogledali z pomočjo orodji virtualnega observatorija.

Delavnica traja 60 minut.

Slika: šest različnih trkov med jatami galaksij - galaksije so na posnetku v vidni svetlobi, v vijolični je prikazano območje sevanja jatnega plina, v modri barvi pa območje, kjer se nahaja temna snov (NASA, ESA, STScI, and CXC)

Vir: Astronomsko-geofizikalni observatorij Golovec

 


Efemeride
30.11.2023 11:37 CET
30.11.2023 10:37 UT
Sonce vzide 07:22 
zaide 16:19 
Luna vzide 18:40 
zaide 10:41 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost