Astronomsko geofizikalni observatorij Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani (Pot na Golovec 25 - zemljevid) v šolskem letu 2019/20 organizira vsak drugi četrtek v mesecu v večernih urah dogodek Večeri na astronomskem observatoriju.

Tokrat, v četrtek 12. decembra ob 18. uri, so na programu predavanje "Dolgo časa nazaj v galaksiji daleč, daleč stran: O nastanku prvih galaksij v vesolju", ki ga bo imela prof. dr. Maruša Bradač (University of California Davis), ter praktična delavnica opazovanja s teleskopom. Zaradi poznih ur in zahtevnosti prireditev ni primerna za mlajše otroke od 12 let. Brezplačne vstopnice za predavanje bodo na voljo v torek 10. decembra od 19h dalje na tej spletni strani. Število prostih mest je 32.

Avtorstvo slike: Bradač/HST/W.M.KECK OBSERVATORY

Program v četrtek, 12. decembra 2019, ob 18h

Dolgo časa nazaj v galaksiji daleč, daleč stran: O nastanku prvih galaksij v vesolju
prof.dr. Maruša Bradač (University of California Davis)

Galaksij poznamo zelo veliko, sami se nahajamo v Rimski cesti. A kako je naša Rimska cesta nastala? Od kod prihajamo? V predavanju se bomo popeljali na sam začetek našega vidnega vesolja, dobrih 13 milijard let v preteklost in si “v živo” ogledali nastanek prvih zvezd in galaksij v našem vesolju. To nam omogočajo vesoljski teleskopi kot sta Hubblov in Spitzerjev vesoljski teleskop, govorili pa bomo tudi o najnovejšem, Webbovem vesoljskem teleskopu.

Predavanje traja 45 minut.


Opazovalna delavnica s teleskopom
Bojan Dintinjana in Herman Mikuž (Fakulteta za matematiko in fiziko)

V primeru lepega vremena sledi še praktična delavnica s teleskopi. Ogledali si bomo Luno v njenem največjem siju, to je ob ščipu. Visoko na nebu sta znameniti ozvezdji Pegaz in Andromeda, teleskop bomo usmerili v njune svetle zvezde in seveda v veliko spiralno galaksijo M31. Na vzhodu bomo občudovali raztreseno zvezdno kopico Plejade in znamenito Orionovo meglico. V primeru slabega vremena si bomo objekte ogledali z pomočjo orodji virtualnega observatorija v predavalnici.

Delavnica traja 60 minut.

Vir: Astronomsko geofizikalni observatorij Golovec


Efemeride
08.02.2023 20:22 CET
08.02.2023 19:22 UT
Sonce vzide 07:16 
zaide 17:17 
Luna vzide 20:03 
zaide 08:44 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost