Astronomsko geofizikalni observatorij Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani (Pot na Golovec 25 - zemljevid) v šolskem letu 2019/20 organizira vsak drugi četrtek v mesecu v večernih urah dogodek Večeri na astronomskem observatoriju

Tokrat, v četrtek 14. novembra ob 18. uri, so na programu predavanje Nobelova nagrada za odkrivanje planetov drugih Soncu podobnih zvezd", ki ga bo imel prof. Tomaž Zwitter, član Astronomske skupine na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, ter praktična delavnica opazovanja s teleskopom. Zaradi poznih ur in zahtevnosti prireditev ni primerna za mlajše otroke od 12 let. Brezplačne vstopnice za predavanje bodo na voljo v torek 12. novembra od 19h dalje na tej spletni strani. Število prostih mest je 32.

Slika: letošnja Nobelova nagrajenca Didier Queloz in Michel Mayor (avtorstvo Keystone / Laurent Gillieron)

Program v četrtek, 14. novembra 2019, ob 18h

 

Nobelova nagrada za odkrivanje planetov drugih Soncu podobnih zvezd
prof.dr. Tomaž Zwitter (Fakulteta za matematiko in fiziko)

 

Nobelovo nagrado za fiziko za leto 2019 so že tretjič v zadnjem desetletju dobili raziskovalci vesolja. V tokratnem Večeru bomo predstavili polovico nagrade, ki sta jo za odkritje planeta okoli druge Soncu podobne zvezde dobila Michel Mayor in Didier Queloz. S tem sta sprožila plaz, ki je doslej prinesel odkritje že 4128 planetov okoli 3068 zvezd. V predavanju se bomo spomnili tehničnih dosežkov, ki so pripeljali do njunega odkritja leta 1995, predstavili pogostost zvezd, ki jih obkrožajo planeti, in komentirali trenutne in bodoče zmožnosti raziskovanja pogojev na teh svetovih. Dotaknili se bomo tudi dejstva, da bo navkljub nagrajenim odkritjem Zemlja še naprej naše edino bivališče, na katerega moramo zato paziti.

Predavanje traja 45 minut.

 

 
Opazovalna delavnica s teleskopom
Bojan Dintinjana in Herman Mikuž (Fakulteta za matematiko in fiziko)

 

Tema praktične delavnice s teleskopom bo barva zvezd in zvezdne kopice. Luna je en dan po ščipu in vzhaja kmalu sončnem zahodu. Pozorno si bomo ogledali svetle zvezde v znamenitem jesenskem ozvezdju Pegaz. Primerjali bomo barve zvezd, beta Peg, desno zgoraj v kvadratu, imenovana tudi Scheat je rdeče barve, zvezda Algenib, levo spodaj je sinje modre barve, potem Enif, v glavi, desno spodaj, je oranžne barve. V nadaljevanju bomo opazovali še zvezdne kopice, v Pegazu kroglasto kopico M15 in razsuto zvezdno kopico M39 v Labodu. V kopicah bomo občudovali množico zvezd zbranih na kupu, barv pa v kopicah, zaradi oddaljenosti in posledično šibke svetlobe zvezd ne opazimo. V primeru slabega vremena si bomo objekte ogledali z pomočjo orodji virtualnega observatorija.

Delavnica traja 60 minut.

Vir: Astronomsko geofizikalni observatorij Golovec


Efemeride
03.12.2023 04:31 CET
03.12.2023 03:31 UT
Sonce vzide 07:25 
zaide 16:18 
Luna vzide 22:02 
zaide 12:17 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost