V okviru prireditev in projekta Evropska noč raziskovalcev Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani s podnaslovom "Humanistika, to si ti!" vas Fakulteta za matematiko in fiziko (FMF) vabi v petek, 27.9.2019 od 18 do 23. ure na prireditev Opazovanje astronomskih objektov s teleskopi, ki bo na Astronomskem observatoriju Golovec v Ljubljani (Pot na Golovec 25). Astronomska skupina na Oddelku za fiziko (FMF) bo imela predstavitev raziskovalnega dela v astronomiji. Na vse aktivnosti na AGO Golovec je vstop prost, le za večje skupine prosimo za rezervacijo termina na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. (Opis dogajanja v članku spodaj!)

 

Opis dogajanja:

Program dopoldne

Vodeni ogledi so ob 11:00,11:30,12:00,12:30. Za šolske skupine do 32 učencev, dijakov prosimo za rezervacijo termina na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Program ogleda je:

 • Voden ogled observatorija in teleskopa Vega
 • Kratko predavanje v predavalnici observatorija
 • Delavnica, opazovanje Sonca s teleskopom

Celoten program traja 45min.

Program zvečer

za skupine do 35 udeležencev

 • 18:00 Delavnica “Sestavljanje in postavitev Newtonovega teleskopa”

Sestavili bomo klasičen amaterski Newtonov teleskop. Tako, kot da smo ga pravkar prinesli iz trgovine. Za opazovanje je potrebno teleskop na ekvatorialnem stojalu uravnotežiti po polarni in deklinacijski osi v vseh treh smereh. Potem pa ga je potrebno še pravilno usmeriti, tako da polarna os teleskopa kaže v smer severnega nebesnega pola.

 • 19:00 Ogledi observatorija, teleskopov in astronomske raziskovalne opreme

Ogledali si bomo naš največji teleskop Vega, kontrolno sobo za upravljanje tega robotiziranega teleskopa. Ogledali si bomo tudi šolski internetni teleskop v manjši kupoli observatorija.

 • 19:30 Delavnica “Opazovanje planetov Saturna in Jupitra s teleskopom”

Planeta Jupiter in Saturn sta bila v opoziciji junija in julija in sta v septembru vidna zgodaj zvečer nizko nad južnim nebom. Planeta sta dva najbolj atraktivna objekta v manjših daljnogledih na nebu. Ogledali si bomo ekvatorialne pasove na Jupitru, Jupitrove lune, znane tudi kot Galilejevi sateliti in čudovite Saturnove obroče.

 • 20:00 Predavanje: “Segrevanje ozračja ogroža človeštvo“

Predavatelj: prof. dr. Martin Čopič, Fakulteta za matematiko in fiziko UL

Segrevanje podnebja je posledica izpustov predvsem ogljikovega dioksida. Obstoja znatna verjetnost, da bo dvig temperature v naslednjih desetletjih presegel dve stopinji, kar lahko povzroči propad civilizacije. Zato mora človeštvo uporabiti vsa sredstva, ki so danes na voljo, vključno z jedrsko energijo, za dosego ničelnih izpustov ogljikovega dioksida do leta 2050.

 • 21:00 Delavnica: “Opazovanje zvezd, dvojnih zvezd”

Opazovali bomo zvezdo Vega, ki je natančno bele barve, potem pa bomo pogledali zanimivo dvozvezdeje Albireo, to je zvezda beta Laboda, ki ga sestavljata dve vizualno ločeni zvezdi: oranžno-rdeča zvezda A in modro-zelena zvezda B.

 • 22:00 Delavnica "Opazovanje zvezdnih kopic s teleskopom"

Opazovali bomo objekte globokega vesolja, kroglasto kopico M13, galaktične zvezdne kopice M11, M16, M37 in galaksijo Andromeda.

 

Organiziran bo avtobusni prevoz:

 • V smeri observatorija izpred Lutkovnega gledališča bo peljal mestni avtobus ob naslednjih urah: 18:40, 19:40, 20:40, 21:40
 • V smeri Lutkovnega gledališča izpred observatorija bo peljal mestni avtobus ob naslednjih urah: 19:10, 20:10, 21:10, 22:10

Ta projekt Evropske noči raziskovalcev sofinancirajo Evropska komisija, Marie Skłodowska-Curie actions. Projekt je prejel sredstva okvirnega programa Evropske unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020, št. pogodbe 818237. This European Researchers' Night project is funded by the European Commission under the Marie Skłodowska-Curie actions. The project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 818237.


Efemeride
30.11.2023 12:13 CET
30.11.2023 11:13 UT
Sonce vzide 07:22 
zaide 16:19 
Luna vzide 18:40 
zaide 10:41 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost