Slovenske šole in društva vabljeni k organizaciji skupnega javnega opazovanja v septembru!

Ob praznovanju 100. obletnice Mednarodne astronomske zveze in 70. obletnice DMFA Slovenije vabimo šole in astronomska društva, da izvedejo javna opazovanja neba in svoj dogodek vnesejo v spodnji obrazec. Kot primeren datum je bil izbran petek, 6. september 2019, kot rezervni datum pa petek, 20. september 2019 (nekatere šole so se odločile, da opazovanje izvedejo dan prej, v četrtek 5. septembra)! 

Obveščamo tudi, da si lahko natisnete 12 posterjev IAU100 razstave Preko vseh meja (v slovenščini), šole in društva pa imajo možnost naročiti 12 že natisnjenih posterjev razstave (v angleščini).

 

Večina šol lahko, zaradi astronomske opreme, teleskopov in izkušenj iz leta 2009 (tudi poznejših), tokrat povabi praktično vso Slovenijo (vsaka svoj šolski okoliš) na astronomska opazovanja na šolsko dvorišče, šolski vrt, teraso, observatorij (če ga že ima). Izvajala bi se zgolj osnovna Galilejeva opazovanja nebesnih objektov (Luna, Saturn, Jupiter in morebiti se obiskovalcem pokaže še kakšna dvojna zvezda, kopica, galaksija – odvisno od opreme, časa, števila obiskovalcev, izkušenj), ki jih zmore poiskati praktično vsak pedagog naravoslovnih predmetov (ali pa se lahko te veščine hitro nauči).
S to akcijo, na katero vabimo vse generacije iz šolskih okolišev na ponovitev Galilejevih astronomskih opazovanj, bi radi naredili dodaten korak k še boljši povezanosti šol z okoljem, med samimi ljudmi, z naravo, tudi z zvezdnim nebom. Taka druženja po pravilu pomagajo k boljšemu razumevanju v lokalni skupnosti, k povečanju zanimanja za astronomijo, tudi k razumevanju krhkosti ravnovesja v naravi, pomena temnega nočnega neba. Velikokrat podobna druženja tudi spremenijo način in fokus razmišljanja, način samega bivanja in to na bolje.
Zorko Vičar

Več o samem dogodku lahko preberete v reviji Spika in na spletni strani http://www2.arnes.si/~gljsentvid10/slovenija_pod_skupnim_nebom_6sep2019.html.

Vse šole, astronomska društva in posameznike, ki boste organizirali dogodek vabimo, da nam preko zgornjega obrazca posredujete podatke o dogodku. Na Portalu v vesolje bomo objavili zemljevid dogajanja in opise dogodkov.

(* V skladu z GDPR uredbo zbiramo podatke za namen oglaševanja dogodka Slovenija pod skupnim nebom, zapis omenjenih dogodkov bo ostal v arhivih, osebni podatki pa bodo odstranjeni po izvedbi dogodka. Za izbris ali spremembo podatkov lahko pišete na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. )

 


Efemeride
03.12.2023 06:24 CET
03.12.2023 05:24 UT
Sonce vzide 07:25 
zaide 16:18 
Luna vzide 22:02 
zaide 12:17 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost