Letošnji festival Meteorita 2019 bodo zaznamovale FANTASTIČNE VESOLJSKE OBLETNICE, ki bodo predstavljene še s ciklom Meteoritinih pogovorov od januarja dalje. Na glavni festivalski dan, v soboto 13. aprila, se bomo posvetili 10. obletnici padca meteorita na Mežaklo ob Jesenicah (aprila 2009) ter 50. obletnici človekovega pristanka na Luni. Temu se pridružuje še 90. obletnica Občine Jesenice. Pa 20 let Matrice, 100 let Mednarodne astronomske zveze, 500 let od smrti Leonarda da Vincija, pa ...

Glavni festivalski dan - 13. 4. 2019

Fantazijski sklop festivala bo prinesel oceno aktualnega fantazijskega ustvarjanja s podelitvijo nagrad Supernova za kratka prozna dela s tega področja v slovenščini. Gostili bomo pogovore na temo vesoljskih pojavov v slovenski fantastiki in ozvezdij v japonskih risankah – animejih. V načrtu je snemanje podcasta o fantazijskih temah v živo na festivalu. Tudi sejem bo fantazijsko obarvan, zbiramo pa tudi že prijave za cosplay na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Poljudnoznanstveni sklop bo zaradi dveh osrednjih obletnic letos predstavljal težišče sobotnega dogajanja. Stekli bodo štirje poljudnoznanstveni pogovori na temo meteorita Jesenice, lunarnih meteoritov, kitajskega vesoljskega programa in Lune z vidika slovenskega raziskovalca. Poleg tega bodo obiskovalcem preko celega dneva na voljo ogledi razstave Prirodoslovnega muzeja, ogled planetarija ter razstavno-informativnih panojev o meteoritu Jesenice ter o lunarnih meteoritih. Predstavili bomo tudi Meteoritin bralni klub.

V zabavnem sklopu bo program obsegal športno prireditev (suvanje meteorita), tekmovanje z znanimi osebnostmi ter stand-up nastop na temo Lune. Tudi v soboto bo nekaj animacije na trgu namenjeno tudi otrokom.

Pred glavnim festivalskim dnevom – soboto 13. aprila – bo potekal festivalski teden z znanstvenimi poskusi in razstavo, namenjen šolarjem, dan po soboti – v nedeljo 14. aprila – pa bo sledil še 2. tradicionalni pohod do mesta padca meteorita Jesenice.

Za informacije obiščite www.meteorita.si, Meteoriti pa lahko sledite tudi na Twitterju @meteorita2009


      

 


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
04.12.2021 10:58 CET
04.12.2021 09:58 UT
Sonce vzide 07:27 
zaide 16:17 
Luna vzide 07:34 
zaide 16:19 
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost