V okviru prireditve Noč raziskovalcev 2018 in projekta Evropska noč raziskovalcev Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani s podnaslovom "Humanistika, to si ti!" vabi Fakulteta za matematiko in fiziko na Dan odprtih vrat. Astronomsko geofizikalni observatorij Golovec (AGO, Pot na Golovec 25, Ljubljana - zemljevid) bo v nedeljo, 23. septembra 2018 odprl svoja vrata za obiskovalce od 20:00 do 22:00. Za obisk v večernem terminu je potrebna rezervacija brezplačne vstopnice preko te spletne strani, ki bo mogoča v petek 21. septembra točno od 11. ure dalje dokler vstopnice ne poidejo. Za pomoč pri izpolnjevanju spletnega formularja se lahko obrnete na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Ostale aktivnosti Fakultete za matematiko in fiziko in Astronomske skupine na Noči raziskovalcev 2018 si lahko ogledate tukaj!

Naroči vstopnico za večerni ogled

 

Večerni program za otroke, skupina A ob 20:00

Skupina je prilagojena otrokom med 5 in 10 let, program ogleda je:

  • Ogled teleskopa Vega
  • Opazovanje planetov in zvezd s teleskopom

Celoten program traja 30 min.

Večerni program osnovni, skupina B ob 20:30

Skupina je namenjena splošni publiki, program ogleda je:

  • Ogled teleskopa Vega
  • Tematski ogled neba, opazovanje planetov in zvezd s teleskopom

Celoten program traja 45 min.

Večerni program predavanje, skupina C ob 21:00

Skupina je namenjena splošni publiki, osnovnošolcem, dijakom in seveda vsem tistim, ki jih astronomija zanima, nimajo pa astronomskega predznanja. Program je:

  • Kratek ogled neba z manjšimi teleskopi na vrtu observatorija
  • "Kako daleč so zvezde" predavanje v predavalnici observatorija (30 min)
  • Ogled in demonstracija delovanja teleskopa Vega v kupoli observatorija

Celoten program traja 1 uro.

Za vse večerne oglede je potrebna vstopnica, ki pa je brezplačna. Zaradi omejenih kapacitet observatorija je število vstopnic omejeno. Brez vstopnice vstop v observatorij ni mogoč.

Predavali vam bodo profesorji astronomije, znanstveniki in strokovni sodelavci. Ogledi bodo potekali v skupinah po 30 obiskovalcev, ki so označene od "A" do "C", naročene pa so na 30 min. Skupine od postaje do postaje vodijo študenti in študentke višjih letnikov astronomije. Če bo jasno vreme bo v večernem terminu možno opazovati nebesne objekte z več manjšimi šolskimi teleskopi. V primeru slabega vremena bomo v predavalnici prikazali simulacijo nočnega neba.

Dostop do observatorija je sicer mogoč z avtomobilom po cesti Pot na Golovec; spodaj je prometni znak dovoljeno za lokalni promet. Vendar zaradi omejenega števila parkirnih mest in precej ozke gozdne ceste svetujemo, da parkirate ob vznožju in pridete peš. Možna brezplačna parkirna mesta v okolici so na Streliški ulici, na Prulah, Grubarjevem nabrežju in Strelišču na Rudniku. Hoje do observatorija je 15-30 minut, pot je v celoti osvetljena. Lahko tudi pridete z mestnim avtobusom št. 11, izstopite na Roški cesti (-postaja Streliška) ali št. 3 (-postaja Strelišče) in nadaljujete po peš poti čez most nad Grubarjevim kanalom.

Astronomski observatorij Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani pripravlja za splošno publiko in tudi za ljubitelske astronome različne dogodke, kot so Dnevi odprtih vrat, Večeri na observatoriju in sodeluje pri Noči raziskovalcev. V kolikor želite, se lahko naročite na prejemanje najav in obvestil po e-pošti: naroči prejemanje obvestil o prireditvah na observatoriju!

Vabljeni tudi na druge dogodke, ki se bodo sklopu projekta "Humanistika, to si ti!" odvijali v petek 28.9.2018 v Ljubljani in drugih mestih po Sloveniji.

 

Ta projekt Evropske noči raziskovalcev je sofinanciran s strani Evropske komisije, Marie Skłodowska-Curie actions. Projekt je prejel sredstva okvirnega programa Evropske unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020, št. pogodbe 818237. This European Researchers' Night project is funded by the European Commission under the Marie Skłodowska-Curie actions. The project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 818237.


Efemeride
30.11.2023 11:52 CET
30.11.2023 10:52 UT
Sonce vzide 07:22 
zaide 16:19 
Luna vzide 18:40 
zaide 10:41 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost