Univerza v Novi Gorici vabi na enodnevno delavnico Fermi Masterclass, na kateri bodo lahko dijaki spoznali nekaj primerov znanstvenih projektov, ki jih izvaja Nasin satelit Fermi.

Delavnica bo potekala 5. aprila 2018 na Fakulteti za naravoslovje v Ajdovščini (zemljevid), istočasno z delavnicami na štirih institucijah v Italiji in na Univerzi v Innsbrucku. Za zaključek delavnice bodo dijaki primerjali svoje rezultate z drugimi sodelujočimi skupinami v Italiji in Avstriji preko spleta. Rok za prijavo je 27. marec!

 

 Raziskovalci, ki sodelujejo pri projektu Fermi-LAT, bodo predstavili znanstvene osnove, detektorje in podatke teleskopa, nato pa usmerjali dijake skozi (poenostavljen) postopek analize podatkov, pri katerem bodo imeli dijaki priložnost sami odkriti nove astrofizikalne objekte.


V ospredju letošnjega dogodka bosta temi izbruhov sevanja gama in gravitacijskih valov. V ta namen se bomo v sklopu predavanj prek spleta pogovarjali tudi z znanstvenikom z NASE, ki deluje na področju Izbruhov sevanja gama pri teleskopu Fermi-LAT, in strokovnjakom na področju gravitacijskih valov, ki sodeluje pri projektu Virgo.

Spletna stran dogodka: Fermi Masterclass 2018

Prijave in dodatne informacije: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. (Center za astrofiziko in kozmologijo, Univerza v Novi Gorici).

Plakat Fermi Masterclass 2018 (pdf)

 


Efemeride
01.10.2023 21:59 CEST
01.10.2023 19:59 UT
Sonce vzide 07:00 
zaide 18:43 
Luna vzide 19:40 
zaide 09:24 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost