OrionZa vse tiste, ki vas zanima astronomija in ste starejši od 13 let (dobrodošli tudi taki, ki štejete precej desetletji več in družine), organizirajo v Astronomskem društvu Javornik tabor za konec tedna na Medvedjem Brdu, ki bo od 17. do 19. novembra 2017 in opazovalno soboto 25. novembra na Astronomskem observatoriju Javornik. Prijave možne do 17. oktobra! Več informacij v prispevku!

Nebo v konec meseca novembra ponuja številne možnosti za opazovanja, saj je bogato z lepimi in izrazitimi ozvezdji (ki jih redko kdo pozna) in zanimivimi objekti globokega neba. Prednost so tudi noči, dovolj dolge za daljša neprekinjena opazovanja.

 

Za vse tiste, ki vas zanima astronomija in ste starejši od 13 let (dobrodošli tudi taki, ki štejete precej desetletji več in družine), organiziramo v Astronomskem društvu Javornik tabor za konec tedna na Medvedjem Brdu, ki bo od 17. do 19. novembra 2017 in opazovalno soboto 25. novembra na Astronomskem observatoriju Javornik. Če ste mlajši od 13 let in bi se vseeno želeli udeležiti tabora, nam napišite prošnjo na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. (V petek začnemo v popoldanskih urah.)

Na taboru bodo tri skupine. Vse bodo spoznale nekaj osnov astronomije (odvisno od predznanja posamezne skupine). Prva skupina bo skupina "Astrofoto", v kateri bodo udeleženci spoznali: točno polarno nastavitev teleskopa, različne tehnike fotografiranja, uporabo digitalnega fotoaparata, snemanje s CCD kamero skozi UBVRI filtre in osnovno digitalno obdelavo fotografije, vse seveda v zvezi z astronomijo. Druga skupina "Svetloba iz zvezd" bo bolj teoretična. Udeleženci bodo spoznali nekaj o svetlobi, poskušali oceniti velikost peg na Soncu, ocenili razmerje polmerov zvezd v prekrivalnem dvozvezdju, spoznali kaj je paralaksa, spoznali kaj je plimska sila in kako izdelati preprost spektrometer. V tretji skupini "Satelit v pločevinki" bodo udeleženci spoznali pomen satelitov in njihovo zgradbo. Spoznali bodo, kako satelit sestavimo in na kaj vse moramo ob tem računati. Izdelali bodo preprost satelit. Spoznali se bodo s programskim jezikom C++ in sestavili preprost program, ki bo krmilil izdelan satelit.

Program bo prilagojen predznanju ter številu udeležencev in vremenu.
V ceni tabora (105€) so všeti hrana in prenočišče (v petek je prvi obrok večerja, nato nočna malica, v nedeljo se tabor zaključi s kosilom, opazovalna sobota predvideva dva obroka), vodeno opazovanje s teleskopi in uporaba opreme. Prevoz na tabor si organizira vsak sam.

Prijave

Prijavite se z elektronsko prijavnico najkasneje do 17. oktobra 2017*.
Če se pojavijo dodatna vprašanja v zvezi s taborom, jih sprejemajo po elektronski pošti Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.


*rok za plačilo tabora je 25.10.2017, če se od tabora odjavite po tem datumu bomo zadržali polovico sredstev.

Tabor podpirata Zveza za tehnično kulturo Slovenije in Mestna občina Ljubljana.

Več informacij na http://www.adj.si/Tabori/2017Vikend.


Efemeride
01.10.2022 00:05 CEST
30.09.2022 22:05 UT
Sonce vzide 07:00 
zaide 18:42 
Luna vzide 13:30 
zaide 21:43 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost