Astronomska skupina in Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani vabita v petek, 29. septembra 2017, od 18h do 24h na prireditev “Noč na astronomskem observatoriju”, ki bo potekala v sklopu Evropske noči raziskovalcev 2017 na astronomsko-geofizikalnem observatoriju Golovec (Pot na Golovec 25, Ljubljana). Na programu bodo ogled observatorija, delavnice, astronomska opazovanja, dve poljudni predavanji in okrogla miza (podroben program v nadaljevanju prispevka). Vstop je prost!

Program dogodka:

18:00 Ogledi observatorija, teleskopov in astronomske raziskovalne opreme
Ogled teleskopa Vega ter kontrolne sobe za upravljanje tega robotiziranega teleskopa in šolskega teleskop v manjši kupoli observatorija.

18:30 Delavnica “Sestavljanje in postavitev Newtonovega teleskopa”
Na delavnici bomo sestavili klasičen amaterski Newtonov teleskop. Tako, kot da bi ga pravkar prinesli iz trgovine. Za opazovanje je potrebno teleskop na ekvatorialnem stojalu uravnotežiti po vseh treh oseh. Potem pa ga je potrebno še pravilno usmeriti, tako da polarna os teleskopa kaže v smer severnega nebesnega pola.

19:00 Poljudno predavanje iz fizike: “Raziskovalec bom”
Predavanje bo imel doc. dr. Andrej Studen.

19:20 Opazovanje preleta Mednarodne vesoljske postaje
Mednarodna vesoljska postaja leti na višini okoli 400 km in obkroži Zemljo v dobrih 92 minutah. Naklon tira je 51°, zato pogosto preleti tudi naše kraje, vendar vsak prehod ni viden, ker se lahko zgodi podnevi ali ponoči, ko postaja ni osvetljena. Vidni so prehodi kmalu po sončnem zahodu ali tik pred vzhodom. Takrat je postaja osvetljena in leti nad področjem, ki je že v temi.

20:00 Delavnica “Opazovanje planeta Saturn in Lune s teleskopom”
Planet Saturn je bil v opoziciji sredi junija, v septembru pa se nahaja nizko nad jugo-zahodnim horizontom, takoj po Sončevem zahodu. Luna, ki je stara 9,5 dneva, torej dva dni po prvem krajcu, je v idealni legi za opazovanje. Opazovali bomo kraterje Plato, Copernicus in Tycho ter Morje deževji in gore Mt. Pico in Mt. Blanc.

21:00 Poljudno predavanje iz astronomije: “Raziskovalec bom”
Predaval bo prof. dr. Tomaž Zwitter.

22:00 Delavnica: “Opazovanje zvezd, dvojnih zvezd in zvezdnih kopic s teleskopom”
Opazovali bomo zvezdo Vega, ki je natančno bele barve, potem pa bomo pogledali zanimivo dvozvezdeje Albireo, to je zvezda beta Laboda, ki ga sestavljata dve vizualno ločeni zvezdi: oranžno-rdeča zvezda A in modro-zelena zvezda B. Opazovali bomo tudi zvezdne kopice, kroglasto kopico M13 ter razsuto zvezdno kopico M45.

23:00 Okrogla miza: “Vprašaj astronoma”
Na okrogli mizi bo lahko občinstvo prosto zastavljalo vprašanja prisotni skupini znanstvenikov.

Vir: spletna stran AGO Golovec


Efemeride
30.09.2022 23:40 CEST
30.09.2022 21:40 UT
Sonce vzide 06:59 
zaide 18:44 
Luna vzide 12:13 
zaide 21:00 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost