Slovenijaizvesolja_dijaki_terenKaj imajo skupnega naftna izlitja pred Istrsko obalo, iskanje bobrov ob Muri ali invazivne rastlinske vrste? Vse to in še več so bile teme raziskovalnih nalog, ki so jih danes na Naravoslovnotehniški fakulteti predstavili dijaki 12 srednjih šol od Portoroža do Murske Sobote. Bistvena pa je bila pri tem vesoljska tehnologija, saj so mladi raziskovalci uporabili vrsto satelitskih podatkov.

 

Slovenija iz vesolja je bil naslov projekta v katerem je sodelovalo skupno 96 dijakov. "Z vesoljsko tehnologijo se srečujemo vsak dan" je dejal prof. Krištof Oštir iz Centra odličnosti vesolje, znanost in tehnologije. Cilj centra, ki je projekt organiziral, je bil približati svoje raziskovalno delovanje širši javnosti in poudariti prizadevanja Slovenije na področju vesoljskih znanosti. 

Oglejte si raziskovalne naloge!

Naloge, ki so jih srednješolci predstavili, so bile izredno kakovostne, saj so se problemov rešili s kreativnim pristopom in istočasno "predstavili konkretne rešitve za urbana okolja iz katerih prihajajo", je še dejal Oštir.

mozaik_dijaki_teren-665x532

Zgoraj: dijaki opravljajo del svojih raziskav na terenu.

Na srečanju je bil prisoten tudi dr. Aleš Mihelič, vodja sektorja za tehnologijo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki je v svojem nagovoru dijakom poudaril slovenske korenine raziskovanja vesolja, od Hermana Potočnika do astronavtov slovenskega porekla ter mednarodno uveljavljenih slovenskih znanstvenikov.

Na Esini konferenci o malih satelitih, ki bo od 4. junija v Portorožu, bodo mladi raziskovalci imeli še dodatno možnost, da se srečajo z vodilnimi strokovnjaki iz področja vesoljske tehnologije. Posebna komisija, ki jo bodo sestavljali tudi član UNESCA, Evropske vesoljske agencije ter NASin raziskovalec dr. Petrač, si bo ob tej priliki ogledala rezultate raziskav.

Vir: STA


Efemeride
30.11.2023 11:10 CET
30.11.2023 10:10 UT
Sonce vzide 07:22 
zaide 16:19 
Luna vzide 18:40 
zaide 10:41 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost