Redni bralci Portala v vesolje že poznate Space Scoop - Novice iz vesolja - ekskluzivno. Sedaj so izšle tudi v tiskani obliki. Brezplačen izvod lahko naročite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Pokukajte v novice iz vesolja - ekskluzivno (pdf).

 

Astronomske novice Iz vesolja - ekskluzivno so namenjene vsem otrokom tega sveta. Njihov namen je približati vesolje mladim (in odraslim) in spremeniti pogosto dojemanje znanosti kot nekaj zastarelega in dolgočasnega. S tem, da z mladimi delimo najnovejša odkritja o vesolju, lahko v njih zbudimo zanimanje za znanost in tehnologijo, ki sta v današnjem svetu vsepovsod prisotna in je zato njuno spoznavanje nujno. Novice Iz vesolja - ekskluzivno so čudovito orodje, ki ga lahko uporabimo za samostojno branje, za poučevanje in razpravo v učilnici, kot gradivo za priprave na tekmovanje iz astronomije, osnovo za pripovedovanje zgodb, ustvarjalno pisanje, risanje, itd.

Iz vesolja - ekskluzivno pišejo sodelavci mednarodnega programa Zavedanje vesolja (Universe Awareness) v sodelovanju z Evropskim južnim observatorijem (ESO), Nasinim rentgenskim observatorijem Chandra, Evropsko vesoljsko agencijo (ESA), Japonskim nacionalnim astronomskim observatorijem (NAOJ), Nizozemskim inštitutom za radijsko astronomijo (ASTRON), Europlanetom, Južno-afriškim astronomskim observatorijem (SAAO), Kraljevo astronomsko družbo (RAS), Globalno mrežo teleskopov observatorija Las Cumbres, in Nasinim/Esinim vesoljskim teleskopom Hubble.

Ustvarjalci pravijo, da je zares pravi izziv deliti vrhunska astronomska odkritja z otroki in ne glede na to, kako zahtevna je obravnavana tema, ustvariti novico, ki je istočasno razumljiva, poučna in zabavna. A ko se z otroki pogovarjajo o novi novici in vidijo, kako se jim od presenečenja in čudenja razširijo oči, vedo, da jim je uspelo.

Od pričetka objavljanja novic Iz vesolja - ekskluzivno leta 2011 do konca 2013 se jih je nabralo že dvesto. V tej publikaciji jih je predstavljenih slaba polovica, druge in novejše pa lahko najdete na spletni strani www.unawe.org/kids/archive/lang/sl/ in na Portalu v vesolje (www.portalvvesolje.si/izvesolja/)

Vabljeni k branju in odkrivanju vesolja!

 


Efemeride
30.11.2023 11:17 CET
30.11.2023 10:17 UT
Sonce vzide 07:22 
zaide 16:19 
Luna vzide 18:40 
zaide 10:41 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost