POPOLNI SONČEV MRK V ZDA, 2017

Letos marca smo uspešno izpeljali opazovanje popolnega Sončevega mrka v Indoneziji. Organizacija je bila dobra in veliko smo videli in doživeli. Tako smo se navdušenci odločili, da gremo leta 2017 v ZDA opazovati ta lep pojav. Povezali smo se z agencijo Nasmeh in razpis je tu: http://www.ta-nasmeh.com/razpisana-potovanja/soncni-mrk-na-ameriskem-divjem-zahodu/

Če se pridružite naši avanturi, vam bo lepo!

Utrinki iz popolnega Sončevega mrka v Indoneziji

Popolni SONČEV MRK, OTOK TERNATE, MESTO TERNATE, INDONEZIJA, 9.3.2016, v organizaciji turistične agencije NASMEH!
V sredo, 9. marca 2016, je nastopil VELIKI DAN: Popolni sončev mrk. Pred odhodom smo študirali vreme in proučevali ali iti ali ne. Otok je bolj na severu (9. časovni pas: zemljepisna širina 00 47' N in zemljepisna dolžina 127o 22' E) in mrk bo ob koncu monsunske aktivnosti. Prevladala je želja, da opazujem in doživim mrk v Indoneziji. Upanje je bilo, da ujamemo mrk v pravem vremenu. Avantura se je začela.


Dan pred mrkom je bilo oblačno, malo dežja, še ponoči okoli 2h je rosilo. Ob 6h sva z Zalo vstala in popila kavo in šla z opremo na obalo, kjer so se začeli zbirati domačini in nekaj tujcev. Na enem delu so pripravili velike šotore, kjer so namestili televizorje, da so lahko gledali prenose mrka.
Naše prizorišče so domačini »obkolili« in nas slikali kot tristo čudo. Bili so nevsiljivi. Postavili smo opremo... a čisto brez težav ni šlo: pripravim teleskop in handcontroler sporoči: No responding 16. Teleskop obmiruje, včeraj v hotelu je vse delalo tako kot mora. Mu je prevroče! Vse ugasnem in ponovno prižgem in zapoje: No responding 16 and 17. Obsedim!
Časa je še dovolj, torej umiri se!


Ponovno prižgem in po navodilih pritisnem knofe in teleskop je spet priden. Najprej opazujemo Sonce pred mrkom in lepo opazimo štiri pege. Domačini spoštljivo, ko jih povabimo, pogledajo skozi teleskop se z njim slikajo in poleg želijo, da je kdo od nas. Ponudimo jim tudi daljnogled 10x50 s filtrom in spoštljivo vrnejo in niso vsiljivi. Množica okoli nas je vedno večja in pridejo gospodje reda – policija in naredi rahel polkrog okoli nas. Ne upajo reči za očala niti za pogled skozi teleskop in mi jim kar sami ponudimo opazovanje.


Ob 8:31, tedaj je bilo Sonce 24 stopinj nad obzorjem, se je začel mrk (prvi stik). Opazovali smo ga z 10x50 in Celestronom Nexstar 5SE. Zelo lepo se je videlo dogajanje v 10x50, saj si videl pege. V začetku je vreme sodelovalo, potem pa so se podili po nebu prosojno sivo beli nagajivi oblakci in oblaki. Uživali smo ob prodiranju Lune v Sonce. Opazovanje velike igre Sonca in Lune so občasno popestrili nagajivi oblački. Očala so romala in daljnogleda 10x50 sta romala od opazovalca do opazovalca in se vedno vrnila nazaj. Domačini so bili hvaležni za našo pozornost in so bili obzirni. Če si posodil družini npr. daljnogled, so si člani družine ogledali in ko so končali niso dali kar naprej ostalim, ki so bili okoli kot grozdje naprej, ampak so vprašali, če lahko dajo sosedu itd. Policaji so solidno skrbeli, da je bil polkrog okoli teleskopa dovolj velik, da niso niti enkrat premaknili teleskopa in tako je ostal teleskop od začetka lepo orientiran. Ko je Luna pojedla približno polovico Sonca (čas 9:22) se je začel počasi padati mrak in začutili smo fen iz morja. Namestil sem fotoaparat. Sonce je bilo pred popolnim mrkom ob 9:45 46 stopinj nad obzorjem. Tik pred mrkom so na veliko sceno priklatili rahli srebrnosivi oblaki in meglice so sprehajale sem ter tja.


Ob 9:51 se je začel finale Velike igre POLNEGA SONČEVEGA MRKA.
Najprej smo opazili na mestu, kjer je ura 9, veliko protuberanco in nato pa na levem robu proti številki 8 tenek svetel srebrno bel pas, ki je bil na sredi nekoliko debelejši. Počasi smo opazili kljub koprenam korono, ki pa ni bila zelo razpotegnjena v prostor. Fantazija! Počasi se je pojavil srebrno siv tanek lok na mestu, kjer je ura 12 in je segal približno na levi do ure 11 in desni do ure 1. Bil je lep mrk z veliko protuberanco.


Ob koncu je občinstvo zavzdihnilo, rahlo zavpilo, kot da je padel gol. Vsi smo bili veseli, da smo doživeli ta mrk, saj je bil nekaj posebnega, zaradi vzdušja med množico... nekakšen topel socialni naravoslovni dogodek.


Tudi nekateri v naši skupini so globoko doživeli mrk, saj so mi zaupali, da so imeli solzne oči in je stekla po licu kakšna solza.
Vesolje, Stvarstvo je lepo, polno naravnih zakonitosti, ki jih mi odkrivamo in spoznavamo, da je vesolje smotrno.
Boris Kham

http://www.ta-nasmeh.com/razpisana-potovanja/soncni-mrk-na-ameriskem-divjem-zahodu/

alt                 alt

alt               alt


Efemeride
26.03.2023 01:33 CET
26.03.2023 00:33 UT
Sonce vzide 06:54 
zaide 19:22 
Luna vzide 09:06 
zaide 00:11 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost