Včeraj, v soboto 2. avgusta, se je s čudovitim in spektakularnim programom otvoritvene slovesnosti, ki je potekala na obnovljeni trdnjavi na obronku mesta Suceava, pričela osma mednarodna olimpijada iz znanja astronomije in astrofizike za dijake iz vsega sveta.

Na to mednarodno tekmovanje vsaka sodelujoča država pripelje čim bolje pripravljeno peterico najboljših srednješolcev, ki se v desetih dneh pomerijo v poznavanju in razumevanju našega vesolja. Letos na tej mednarodni znanstveni olimpijadi sodeluje 37 držav, kar je največ do sedaj, tekmovalo bo 198 dijakov, ki jih spremlja okrog 80 vodij ekip. Tekmovanje to leto gosti Univerza Stefan cel Mare Suceava (Univerza Štefana Velikega Suceava) v mestu Suceava na severovzhodu Romunije, blizu meje z Moldavijo in Ukrajino.

Sedma mednarodna olimpijada iz znanja astronomije in astrofizike – IOAA je lani potekala v Grčiji, kjer je naša država izvrstno debitirala. Pod okriljem vodje Andreja Guština, ki je tekmovalce skupaj z Andrejo Gomboc in Dunjo Fabjan iz Fakultete za matematiko iz fiziko izvrstno pripravil, sta Krištof Skok in Žan Kokalj osvojila srebrni medalji, Michel Adamič in Jernej Nabergoj pa sta prejela priznanji. Slovenija je na romunsko olimpijado po lanskem uspehu poslala pet tekmovalcev in to so Žan Kokalj, Žiga Nosan, Andrej Nabergoj, Jakob Robnik ter Krištof Skok z vodjem Andrejem Guštinom iz DMFA in študentko Fakultete za matematiko in fiziko Tadejo Veršič.

Ob prihodu na letališče v Romunskem kraji Iaşi, v petek 1. avgusta, nas je sprejela topla dobrodošlica. S slovensko zastavo v roki nas je pričakal Andrei, dijak prvega letnika srednje šole v Suceavi, ki bo poskrbel, da se naši fantje zabavajo in sprostijo pred tekmovanjem.

Slika: Slovenska ekipa ob prihodu na letališče v Iaşi. Od leve proti desni: Žan, Tadeja, Krištof, Jakob, Andrej, vodja Andrej in Žiga. Foto: Tadeja Veršič

Tekmovalci so nastanjeni v kampusu Univerze v Suceavi, vodje pa v 35 kilometrov oddaljenem kraju Gura Humorului. Tekom olimpijade bo tekmovalcem onemogočen dostop do svetovnega spleta in mobilnih telefonov. Med pisanjem posameznega dela tekmovanja pa so zanje organizatorji iz Romunije pripravili vrsto prostočasnih aktivnosti, tako možnost umetniškega, kot športnega udejstvovanja in možnost spoznavanja romunske države ter kulture.

Mednarodna olimpijada iz znanja astronomije in astrofizike je sestavljena iz treh delov, kjer tekmujejo posamično, ter ekipnega dela in se opravlja vsak drug dan. Vmes imamo vodje čas, da se dogovorimo glede primernosti nalog in posamezni sklop prevedemo v svoj materni jezik. To leto bo najprej potekal opazovalni del tekmovanja. Tekmovalci morajo za ta del tekmovanja poznati vsa ozvezdja in položaj 108 megličastih objektov Messierjevega kataloga ter postavljanje in umerjanje teleskopov.

 

Slika: Tekmovalci s svojim romunskim vodjem Andreiem pred študentskim domom v Suceavi. Foto: Tadeja Veršič

Slika: Slovenski tekmovalci s spremljevalcem pred otvoritveno slovesnostjo 8. mednarodne olimpijade iz znanja astronomije in astrofizike.
 Foto: Tadeja Veršič

Slika: Trdnjava v Suceavi, kjer je potekala otvoritvena slovesnost. Foto: Tadeja Veršič

Slika: Strele nad Suceavo. Za tiste, ki se sprašujete, kaj astronomi opazujemo in fotografiramo v slabem vremenu. Foto: Žiga Nosan

Slika: Laserski šov ob zaključku otvoritvene slovestnosti. Foto: Andrej Guštin

Slika: Na laserskem šovu ob zaključku otvoritvene slovestnosti so z laserjem zapisali imena vseh sodelujočih držav, tudi Slovenije. Foto: Andrej Guštin

TV

Ostali članki: 


      

 


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
05.08.2021 07:36 CEST
05.08.2021 05:36 UT
Sonce vzide 05:49 
zaide 20:26 
Luna vzide 02:16 
zaide 18:47 
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost