Priprave na Nanosu

Mednarodna olimpijada iz znanja astronomije in astrofizike bo letos potekala med 1. in 10. avgustom v romunskem kraju Suceava. Na tej že osmi mednarodni olimpijadi bo Slovenija sodelovala drugič in našo državo bodo zastopali dijaki Žan Kokalj, Žiga Nosan, Andrej Nabergoj, Jakob Robnik ter Krištof Skok.

Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije – DMFA že vrsto let prireja tekmovanja iz znanja astronomije za Dominkova priznanja. Deset dijakov, ki so se na državnem tekmovanju najbolje odrezali,  se je marca udeležilo  izbirnega tekmovanja za nastop na 8. mednarodni olimpijadi iz znanja astronomije in astrofizike v Romuniji. Zgoraj našteta peterica najboljših iz izbirnega tekmovanja, ki je potekalo na Fakulteti za matematiko in fiziko, sestavlja ekipo, ki bo letos zastopala barve naše države na tem mednarodnem tekmovanju. Lanskima dvema srebrnima odličjema in dvema pohvalama si želimo tudi letos dodati kakšno medaljo. Zato smo zimske priprave na Bledu, pred izbirnim tekmovanjem, dopolnili s pripravljalnim vikendom na Nanosu.

Vstran od mestnih luči so se tekmovalci med 25. in 28. julijem pripravljali na tekmovanje sestavljeno iz reševanja teoretičnih nalog, analize podatkov in praktičnih astronomskih opazovanj. Znanje analize podatkov in praktičnega opazovanja so mladi tekmovalci utrdili pod budnim očesom vodje slovenske ekipe Andreja Guština. Pri reševanju teoretičnih nalog pa sta pomagali Dunja Fabjan in Tadeja Veršič.

Popoldanskemu reševanju računskih nalog je prvi dan priprav sledilo še nočno opazovanje in vaja postavljanja ter umerjanja teleskopov. Preostanek pripravljalnega vikenda so dijaki skupaj reševali različne naloge in probleme, tako teoretične, kot bolj praktične analize astronomskih posnetkov. Druženje ob kresu pod jasnim nočnim nebom, sproščujoč sprehod in gurmanski užitki, ki sta nam jih pripravljala Špela Guštin  in lanski olimpijec Michel Adamič, so na pripravah prispevali k prijetnemu vzdušju in bodrili ekipni duh.

SLO3

Na sliki: Priprave na Nanosu: iz leve proti desni  Dunja Fabjan, Tadeja Veršič, Žan Kokalj, Andrej Guštin, Krištof Skok, Jakob Robnik, Žiga Nosan in Andrej Nabergoj. Foto: Andrej Guštin

 

Skupaj z vodjem Andrejem Guštinom in Tadejo Veršič se tako dobro pripravljeni tekmovalci 1. avgusta odpravljajo na mednarodno astronomsko olimpijado v Romunijo. Ažurne novice in galerija posnetkov o poteku tekmovanja bodo sledile v prihodnjih prispevkih na tej spletni strani.

Tekmovalcem želimo veliko uspehov na tekmovanju!

 

SLO1

 

Na sliki: Opazovalna noč na pripravah za osmo mednarodno olimpijado iz znanja astronomije in astrofizike. Foto: Andrej Guštin


      

 


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
05.08.2021 06:49 CEST
05.08.2021 04:49 UT
Sonce vzide 05:49 
zaide 20:26 
Luna vzide 02:16 
zaide 18:47 
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost