IOAA 2014: Dan za sprostitev

Sreda, 06 Avgust 2014
natisni

Za tekmovalce Mednarodne olimpijade iz astronomije in astrofizike sta že mimo dve izmed štirih preizkušenj. Kaj počnejo in kaj jih še pričakuje si preberite v dnevniku iz olimpijade!

Za vodje skupin se je delavnik v nedeljo pričel v dopoldanskih urah na univerzi Štefana Velikega Suceava. Ogledali smo si celoten univerzitetni kampus in planetarij, kjer je na kupolastem stropu projiciran nebesno svod, dijaki so tam v ponedeljek prepoznavali zvezde in druge nebesne objekte. V dvorani na univerzi smo se vodje sestali in vsaka ekipa se je na kratko predstavila. Skupaj z organizatorji, predsednikom ter tajnikom IOAA smo se sprehodili čez celoten urnik in prediskutirali potek dogajanja na 8. mednarodni olimpijadi iz znanja astronomije in astrofizike. Nakar smo v hotelu pričeli z razpravo o korektnosti nalog za opazovalni del tekmovanja in nato naloge za naše tekmovalce prevajali v svoje materne jezike do 4. ure zjutraj. 

IOAA 15

Medtem ko so v ponedeljek naši dijaki pri prvih dveh nalogah opazovalnega dela s pridom uporabljali znanje, ki so ga pridobili na pripravah, smo mi zanje že pripravljali naslednji del. Včeraj, v torek 5. avgusta, so tekmovalci reševali teoretične astronomske in astrofizikalne naloge, ki sva jih za Krištofa, Žana, Žiga, Andreja in Jakoba, po zagreti debati vodij vseh držav, v ponedeljek skupaj z Andrejem Guštinom prevedla v slovenščino.

IOAA 15

IOAA 15

Torek je bil za vodje dan za počitek in izlet, tak dan za sprostitev in kratek predah pa bodo danes imeli tudi tekmovalci. Medtem pa mi že urejamo vse potrebno za izpeljavo še tretjega opazovalnega dela s teleskopi, ki bo potekal 8. avgusta in jutrišnji test iz analize podatkov.

IOAA 15

Tekmovalcem želimo prijeten oddih in jutri obilo sreče ter jasno nebo.

TV 

Galerija slik prejšnjih dni

Prejšnji članki: