07.08.2017: Delni Lunin mrk na Kaninu

Ponedeljek, 10 Julij 2017
natisni

POZOR: Na Kaninu ne bo opazovanja, ker je premalo prijav.

Nekateri navdušenci bomo šli na rezervno lokacijo, da ujememo ta "mrkec", na KUREŠČEK, ker je tam vzhod prost. Opazovalno bazo bomo postavili ob 19h. Vstop je prost.

-------------------------------------------------------------------------------------------

V ponedeljek, 7. avgusta 2017, ob 20:20 se bo na nebu dogajala veseloigra: Luna bo delno zašla v Zemljino senco in nastal bo delni Lunin mrk. Vse se bo dogajalo nizko na jugovzhodnem obzorju, zato boste lahko šli v prvo vrsto večernega amfiteatra na zgornjo postajo kaninske žičnice, 2200 metrov nad morjem. Tedaj bodo na nebu še planet Saturn pa Jupiter in še oddaljene galaksije in množica zvezd. Gledalce bodo tudi popeljali med značilna ozvezdja poletnega neba. Če imate kakršenkoli daljnogled, ga vzemite s seboj, da bo opazovanje mrka bolj doživeto, in ne pozabite fotoaparata. Predstava se bo začela z uvodom ob 19h, končala pa ob okoli 22h. Opazovanje organizira prof. fizike Boris Kham, ki vas bo vodil tudi po ostalih zanimivostih neba v sodelovanju z agencijo Sončni Kanin. Število mest je omejeno, cena je 37 eur/osebo, prijave možne do 5. avgusta (več v nadaljevanju prispevka). Slika: bivak na Kaninu, avtor Klemen Kunaver.

Podatki in urniki:

17:45 - odhod s krožnokabinsko žičnico na 2200m (zbirališče na postaji A)
MINIMALNO ŠT. OSEB: 35
MAKSIMALNO ŠT. OSEB: 50
23:00 (okvirno) - prihod v dolino

 

CENA: 37 eur/ osebo
Cena vključuje povratno vozovnico z gondolo, opazovanje ozvezdja s teleskopom, predstavitev in vodenje (g. Boris Kham, prof. fizike), DDV in organizacijo.

PRIJAVE DO 5.8. NA  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

V kolikor bo prijav premalo, bo dogodek odpovedan. V primeru slabega vremena, se dogodek  (samo opazovanje nočnega neba, op.ur.) prestavi na 10. avgust 2017. Ob prijavi zaračunamo 10 eur akontacije, ki se v primeru odpovedi na lastno željo, ne vrača. Priporočamo športno – toplo obleko in obutev. Restavracija Prestreljenik bo odprta za naročilo osvežilne pijače.

Voditelj
Boris Kham, prof. fizike


POZOR! ZA JUBITELJE ASTRONOMIJE, KI BI RADI OPAZOVALI DELNI LUNIN MRK NA KANINU IN BODO PRIŠLI NA PRIZORIŠČE S SVOJIM TELESKOPOM, JE CENA PREVOZA 25€/osebo. Vendar se morajo vseeno prijaviti na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

Vir: www.kanin.si