Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Dogodki
Tu objavljamo vabila na opazovanja, predavanja, sestanke astronomskih društev, astronomske razstave in vabila na ostale astronomske dogodke.

19.10.2012: 6. kostanjev piknik pod zvezdami

E-pošta natisni PDF

vabilo-6-kostanj.resizedPozor! V upanju na lepše vreme je datum kostanjevega piknika pod zvezdami prestavljen na petek, 19. 10. 2012 od 19. ure dalje pri cerkvi sv. Helene na Javorju.

Na 6. kostanjev piknik pod zvezdami vas vabijo člani Astronomskega društva Kosci Šentju.

Več ...
 

05.10.2012: Prenos v živo z ESO-vega observatorija v Čilu

E-pošta natisni PDF

5. oktobra 2012 bo v okviru praznovanja petdesete obletnice Evropskega južnega observatorija (ESO) na internetu potekal prenos v živo - Dan v življenju ESO-a!

Med prenosom bodo prikazana opazovanja na ESO-vem vodilnem Zelo Velikem Teleskopu (VLT) na gori Cerro Paranal v čilski puščavi Atakama. Poslušali boste lahko zanimiva predavanja astronomov s sedeža ESO-a v Nemčiji. Teme predavanj bodo vse od ESO-vih teleskopov do zadnjih novic o astronomskih odkritjih in o tem, kako poteka življenje astronoma. Predvajan bo odlomek iz filma Evropa do zvezd, ki je bil pripravljen ob petdeseti obletnici observatorija.

Več ...
 

13.-14.10.2012: Peti Messierjev plus maraton

E-pošta natisni PDF

V soboto 13. in nedeljo 14. oktobra 2012 bosta Astronomsko društvo Orion iz Maribora in ZOTKS – Regionalni center Maribor v Šmartnem na Pohorju organizirala peti Messierjev plus maraton (M+M). Naloga tekmovalcev na Messierjevem plus maratonu je, da v eni noči najdejo čim več objektov z M+M seznama. Ta vsebuje 110 deep-sky objektov, od tega je 75 klasičnih Messierjevih objektov, 34 objektov iz seznama NGC kataloga in en objekt iz seznama Collinderjevega kataloga.

Več ...
 

Na AGO pričakali prvi jesenski dan

E-pošta natisni PDF

6_-_prvi_obiskovalciTudi ob jesenskem enakonočju je za širšo javnost odprl vrata Astronomsko-geofizikalni observatorij (AGO) na Golovcu. Dan odprtih vrat je privabil veliko število obiskovalcev, skupno več kot 170 v celotnem dnevu. Obiskovalce so vodili astronomi Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, ki so jim pokazali delovanje največjega slovenskega teleskopa Vege in jim pobliže prikazali raziskovalno delo slovenskih astronomov. 

Levo: Obiskovalci pred vhodom na Astronomski-geofizikalni observatorij med junijskim večerom odprtih vrat. Slika: Mateja Gosenca

Več ...
 

22.9.2012: Mednarodna noč opazovanja Lune v Turnišču

E-pošta natisni PDF

20120918_InOMNAstronomski krožek OŠ Turnišče organizira v soboto, 22. septembra 2012, ob 19. 30 opazovanje Lune na hribčku pri šoli. S tem se vključujejo v projekt Mednarodna noč opazovanja Lune (International Observe the Moon Night) pod geslom "Under the Same Moon".

Organizirajo ga znanstveniki, učitelji in astronomski navdušenci širom sveta. Mednarodna noč opazovanja Lune nudi priložnost, da ljudje opazijo lepoto Lune in svojo izkušnjo delijo z drugimi. Vljudno vabljeni!

 


Stran 104 od 126

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
02.03.2021 04:59 CET
02.03.2021 03:59 UT
Sonce vzide 06:39 
zaide 17:50 
Luna vzide 21:51 
zaide 08:27 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost