Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Dogodki
Tu objavljamo vabila na opazovanja, predavanja, sestanke astronomskih društev, astronomske razstave in vabila na ostale astronomske dogodke.

12. 11. 2020: Virtualni večer na astronomskem observatoriju

E-pošta natisni PDF

12.11.2020 - Večer na observatorijuVabljeni na virtualni(*) Večer na astronomskem observatoriju!

Tokrat, v četrtek 12. novembra ob 18. uri, sta na programu predavanje "Sončevi pojavi in vesoljsko vreme", ki ga bo imel Krištof Skok (Fakulteta za matematiko in fiziko), ter (v primeru lepega vremena) praktična delavnica opazovanja s teleskopom na daljavo.

(*) za Zoom povezavo se je potrebno vpisati!

Več ...
 

3. 11. 2020: Astrodebata o oddaljenih galaksijah

E-pošta natisni PDF

V torek, 3. novembra bo imel Darko Donevski (postdoctoral research fellow, SISSA) astrodebato z naslovom Knocking on the Doors of Dusty Giants in the Distant Universe. Predavanje bo potekalo preko Zooma in se začne ob 14. uri. Predavanje bo v angleščini. Vljudno vabljeni!

Astrodebate organizira Astronomska skupina na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani.

Slika: Dvanajst galaksij (rdeče pike v povečanih okvirčkih) v oddaljeni jati z660D. Avtorstvo slike: NAOJ/Harikane et al.

Več ...
 

Sklop predavanj ljubiteljskih astronomov: priložnosti za ljubiteljsko znanost pri meritvah okultacij

E-pošta natisni PDF

Ste že kdaj želeli resnično prispevati k astronomiji? Pridite in se naučite, kako lahko pomagate izmeriti velikosti in oblike asteroidov in transneptunskih objektov, odkriti njihove satelite in obroče ter odkriti in karakterizirati tesne dvojne zvezde s snemanjem okultacij z amatersko opremo kar z Zemlje. 

Vabljeni k poslušanju predavanja v ciklu Awesome Amateur Astronomy, ki ga bo imel Ted Blank, član IOTA (International Occultation Timing Association). Predavanje bo v živo v nedeljo, 1. novembra ob 6.30 po našem času (11:00 Indian Standard Time). Nanj se lahko vpišete preko spletne povezave http://bit.ly/mvisa-aa, bo pa kasneje tudi na razpolago na YouTube kanalu IUCAA SciPop.

 

Več ...
 

22. 09. 2020: Dan odprtih vrat Astronomskega observatorija

E-pošta natisni PDF

V okviru prireditev Evropska noč raziskovalcev - "Humanistika, to si ti!" vabi Astronomska skupina Fakultete za matematiko in fiziko na

Dan odprtih vrat ob jesenskem enakonočju

ki bo v torek 22. septembra 2020 od 19. ure dalje potekal virtualno.

Program sestavlja več krajših prispevkov sodelavcev in aktivnih znastvenikov na področju astronomije, ki vas bodo popeljali po observatoriju in izvedli opazovanje s teleskopom na daljavo. Število udeležencev ni omejeno.

Prireditev bo snemana in bo potekala preko aplikacije Zoom. Z naročilom na prejemanje obvestil za ta dogodek prejmete po elektronski pošti povezavo za vstop.

 

Več ...
 

02.-04. 10. 2020: NASA Space App Challenge - Sežana

E-pošta natisni PDF

Tudi letos bo Inkubator Sežana, tokrat tudi v okviru Svetovnega tedna vesolja OZN,  kot Local lead  organiziral NASA International Space Apps Challenge 2020.

Namen in cilj hekatona je sodelovalno oblikovanje in razvoj inovativnih tehnoloških rešitev za interdisciplinarne globalne izzive, izvedba obetavnih prototipov za izboljšanje kakovosti življenja na Zemlji in v vesolju, ustvariti globalno skupnost za sodelovanje in širitev meja vesolja, znanosti ter tehnologije. Letos bo, zaradi epidemije COVID 19, potekal virtualno, in sicer od 2.-4.10.2020.

Več ...
 


Stran 2 od 126

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
19.01.2021 21:14 CET
19.01.2021 20:14 UT
Sonce vzide 07:37 
zaide 16:49 
Luna vzide 11:00 
zaide 23:39 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost