Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Dogodki
Tu objavljamo vabila na opazovanja, predavanja, sestanke astronomskih društev, astronomske razstave in vabila na ostale astronomske dogodke.

Zanimivosti nočnega neba, april 20, Ali bi krstili nezemljana?

E-pošta natisni PDF

                              Zanimivosti nočnega neba, april 20, Ali bi krstili nezemljana?

                                                                                                                                                        Aprilska oddaja Zanimivosti nočnega neba bo na sporedu radia Ognjišče 10. aprila 2020 od 17 h do18 h in ne 3. aprila 2020. V oddaji bomo predstavili zanimivo knjigo. Pred nami je zabavna in zanimiva knjiga Ali bi krstili nezemljana? [...in druga vprašanja, zastavljena astronomom z vatikanskega observatorija], v kateri jezuita in vatikanska astronoma Guy Consolmagno DJ (specialist za planetarno fiziko in geologijo) in Paul Mueller (specialist za zgodovino in filozofijo znanosti, zlasti fizike in astronomije) provokativno razpravljata o znanosti in veri. Avtorja sta knjigo zgradila na vprašanjih obiskovalcev Vatikanskega observatorija, v knjigi najdemo razprave o: betlehemski zvezdi, začetku in koncu vesolja, Galileju, planetu Plutonu, črnih luknjah, uničujočih asteroidih in drugih zanimivih temah. Izdala jo je Družina 2020. Že začetno listanje po knjigi nas preseneti in pritegne, kajti izbrala sta metodo dialoga. Pogovore sta razporedila v sedem dni, kot je stvarjenje sveta v Svetem pismu in pogovarjala sta se na različnih krajih. V uvodu se avtorja prestavita in na str. 12 utemeljita zakaj je knjiga napisana v pogovoru: »V kakšnem odnosu sta torej znanost in religija? Ali morata res delovati v ločenih, neprepustnih oddelkih? Ali naj bi ena od njiju dopolnjevala in služila drugi? Ali pa naj na njune podobnosti, razlike in skupne točke gledamo objektivno in izkustveno, ne pa skozi prizmo vnaprejšnjih predstav o tem, kakšne naj bi bile? Pogovor v tej knjigi odraža, kako se lahko znanost in vera pogovarjata med seboj.« Poleg tega bomo poslušalce vzpodbudili, da v aprilu, kar iz domačega okna, terase ali vrta opazujejo planet Venero, da bodo imeli tako oddajo Zanimivosti nočnega v živo.

V petek, 3. aprila 2020, vam predlagamo, da namesto oddaje in da ne boste žalostni pogledate iz domačega doma (okna, terase, vrta) proti zahodu uro (okoli 20:45) po zahodu Sonca (zaide ob 19:33) in opazujete planet Venero, ki bo gostovala v odprti (razsuti) zvezdni kopici Plejadah (Gostosevcih). Poleg bo tudi Luna (71,5%), ki se debeli. Pri opazovanju vzemite v roke kakšen daljnogled (10x50) ali morda pozabljen teleskop, ki se na njemu nabira prah. Tudi na fotoaparat ne pozabite. Tako boste popestrili samodoma. Priporočamo, da si opazovanje zabeležite in nam pošljete poročilo. Objavili, ga bomo v majski oddaji.

Prisluhnite!

Oddajo lahko najdete tudi v arhivu radia Ognjišče:

https://avdio.ognjisce.si/cikel/dozivetja_narave

Boris Kham

Slika Venera v Plejadah je vzeta iz knjige Glej, jih zvezde!! Najlepši prizori na nebu v letu 2020, stran 50                                                      

      

Več ...
 

5. 3. 2020: Astrodebata - študijske priložnosti v astronomiji

E-pošta natisni PDF

ESA AcademyV četrtek, 5. marca 2020, bo imel Krištof Skok, študent druge stopnje na Fakulteti za matematiko in fiziko (UL) astrodebato z naslovom  Erasmus, poletne šole in izmenjave. Predstavil bo nekaj programov in možnosti dodatnega izobraževanja v tujini. Vabljeni na Fakulteto za matematiko in fiziko v predavalnico F6 ob 11. uri!

Astrodebate organizira Astronomska skupina na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani.

Slika: udeleženci na ESA Academy (avtorstvo slike ESA)

Več ...
 

13. 1. 2020: O natečaju PoimenujmoPlanet v oddaji Hevreka

E-pošta natisni PDF

V ponedeljek, 13. januarja ob 18. uri (s ponovitvijo v torek, 14. januarja ob 10:10) bo na sporedu na radijskih valovih Radia Trst A oddaja Hevreka - Najnovejše iz sveta znanosti namenjena natečaju Poimenujmo Planet. S svojimi predlogi smo lansko leto Slovenci izbirali imeni zvezdi WASP-38 in njenem orjaškem planetu WASP-38b. Zmagoviti imeni je predlagal Samo Košmrlj. Planetarni sistem je Mednarodna astronomska zveza dodelila imeni Irena (za zvezdo) in Iztok (za planet). Voditeljica Marija Brecelj se je o natečaju pogovarjala z mag. Katjo Bricman z Univerze v Novi Gorici in dr. Dunjo Fabjan z Univerze v Ljubljani.

Oddajo lahko poslušate v živo preko spleta na tej povezavi ali pa kasneje v podkastu.

 
 

19. 12. 2019 - Astrodebata o eksoplanetih

E-pošta natisni PDF

V četrtek, 19. decembra, bo imel Teo Močnik iz University of California in Riverside (ZDA) astrodebato z naslovom Weighing TESS Planets with Keck. Predavanje bo na Fakulteti za matematiko in fiziko v predavalnici F5 ob 11. uri. Vljudno vabljeni!

Astrodebate organizira Astronomska skupina na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani.

Slika: Ilustracija satelita TESS (avtorstvo: NASA's Goddard Space Flight Center)

Več ...
 


Stran 1 od 122

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Trenutna faza (vir USNO):
Luna
Več o fazah in položaju
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
01.04.2020 13:01 CEST
01.04.2020 11:01 UT
Sonce vzide 06:41 
zaide 19:31 
Luna vzide 11:25 
zaide 02:40 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost