Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Za šole

Velikostne skale vesolja

E-pošta natisni PDF

Velikostne skale, ki jih srečujemo v vesolju, so težko predstavljive: od osnovnih delcev, manjših od atomskih jeder, do galaksij in celotnega vesolja. Za lažjo predstavo priporočamo: Scale of the Universe

 

Izobraževanja ERASMUS+ in Dark Skies Rangers Contest

E-pošta natisni PDF

Odprt je razpis za prijave v program Erasmus+. Za učitelje, ki bi radi sodelovali na izobraževalnih seminarjih in drugih dogodkih, je postopek prijave povsem drugačen, kot je bil v preteklih letih. Preberite in se prijavite!

Več ...
 

Astronavtska telovadba na OŠ Dobravlje-PŠ Vrtovin

E-pošta natisni PDF

Začelo se je zelo nedolžno, z igrico ob sprejemu prvošolcev in razrednim projektom, ki naj bi popestril šolsko leto na podružnični šoli Vrtovin. Vse kotičke v razredu so napolnile risbe, fotografije in plakati planetov, zvezd in astronavtov, knjižni kotiček pa se je šibil pod težo knjig o vesolju. In potem se je začelo... 

Več ...
 

Večer zvezd na OŠ Dobravlje - PŠ Vrtovin

E-pošta natisni PDF

Kratka novica o astronomskem večeru na OŠ Dobravlje - PŠ Vrtovin:

Ker se naše letošnje šolsko leto vrti okoli zvezd, planetov in astronavtov, smo se odločili, da v Vrtovin povabimo nekoga, ki se na to spozna. Tako je v sredo zvečer pred našo šolo pristal gospod učitelj Stanko Čufer s šolskim teleskopom. Pridružili smo se mu vrtovinske učiteljice in učenci s svojimi družinami.

 

Več ...
 

Vesolje in origami

E-pošta natisni PDF

Kar nekaj že veste o vesolju: zvezde, planeti, teleskopi... vse to vam je že znano. Zvezde planeti in teleskopi pa so povezani tudi z origamijem. Ali veste kaj je origami? In kako si lahko izdelate svojo origami zvezdo ali sonce? Preberite več...

 

Več ...
 

Vesolje v tvojem žepu - zvežčič vaj

E-pošta natisni PDF

2013-10-18 zvezek vesolje small"Vesolje v tvojem žepu, Zvežčič vaj" je žepni zvezek namenjen otrokom. Zvezek lahko otroci oblikujejo po lastni želji, važno je le, da sledijo trem pravilom: bodi ustvarjalen, zabavaj se ter piši in riši karkoli želiš!

Brezplačne izvode žepnega zvezka "Vesolje v tvojem žepu, Zvežčič vaj" lahko naročite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. . Po želji si ga lahko tudi sami natisnete (pdf najdete tukaj). 

Zvezek je izšel v sklopu projekta EU-UNAWE (evropski Universe Awareness) v 17 različnih jezikih. Ilustracije so delo Irene Cecile, v slovenščino pa ga je prevedla mlada Tita A. Janc.

Ne prezrite: v sklopu projekta Unawe najdete na Portalu tudi novice za otroke Space Scoop!

Več ...
 

Vesolje v šoli

E-pošta natisni PDF

Učiteljica Tanja Maver Jamšek na OŠ Dobravlje - PŠ Vrtovin v Vipavski dolini se je odločila, da bo v tem šolskem letu dala šoli vesoljski pridih, saj je v 1. in 2. razredu skupno 8 učencev - toliko kot planetov v našem osončju. Tako je razred pripravila in okrasila kot bi stopili v vesolje.

Več ...
 

Libracija Lune

E-pošta natisni PDF

Gregor Žagar, študent Pedagoške fakultete UL, je iz posnetkov Lune, ki jih je zbral pri pripravi svoje diplomske naloge, sestavil kratek film, ki prikazuje Lunine mene in libracijo Lune.

Dim lights

Libracija Lune je posledica eliptičnosti Luninega tira okoli Zemlje, nagnjenosti ravnine Lunine tirnice in nagnjenosti Lunine osi vrtenja.

 

Učna pot Sonce in planeti v Strehovcih

E-pošta natisni PDF

Kot smo že pisali, je v Prekmurju zrasel model Osončja v razmerju 1:1.000.000.000. Sedaj je izšla knjižica Anton Ivanič: Učna pot Sonce in planeti, Vodič skozi maketo Osončja v Strehovcih, ki na kratko predstavlja ta projekt in učno pot Sonce in planeti. Vabljeni k ogledu makete v živo!

Več informacij dobite na Zavodu za turizem občine Dobrovnik, tel.: 02 577 68 88 ali mobitel 041 349 927.

 

Več ...
 

10.-11.05.2013: Seminar iz praktične astronomije

E-pošta natisni PDF

Oddelek za fiziko in tehniko na Pedagoški fakulteti v Ljubljani vabi na 16-urni seminar iz praktične astronomije za učitelje. Okvirni termin izvedbe je 10. in 11. maj 2013, v primeru slabega vremena 17. in 18. maj 2013. Še vedno se lahko prijavite!

 

Več ...
 

Podaljšan rok za sodelovanje na natečaju Odysseus

E-pošta natisni PDF

Rok za sodelovanje na evropskem natečaju za učence in dijake Odysseus je podaljšan do 15. februarja 2013.

 


Stran 2 od 5

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
16.01.2021 13:24 CET
16.01.2021 12:24 UT
Sonce vzide 07:39 
zaide 16:45 
Luna vzide 09:57 
zaide 20:23 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost