Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Novice

06.05.2016: Zanimivosti nočnega neba z AD Orion in vabilo na opazovanje

E-pošta natisni PDF

avdioMajska oddaja Zanimivosti nočnega neba bo valovih na radia Ognjišče odzvanjala v petek, 6. maja 2016 od 17h do 18h. V oddaji bomo gostili predstavnika astronomskega društva Orion iz Maribora in z njim poklepetali o dejavnosti društva in o bližnjem prehodu planeta Merkurja preko Sončeve ploske. Opozorili bomo, kako lahko varno opazujemo prehod. Zbrali smo nekaj informacij o javnih opazovanjih prehoda Merkurja in jih bomo predstavili v oddaji. Prisluhnite!

V petek, 6. maja 2016, vas vabimo na javno opazovanje nočnega neba na Kurešček po 20:30. To opazovanje je namenjeno praznovanju 15 letnice oddaje Zanimivosti nočnega neba. V četrtek, 5. maja 2016 bomo objavili, če bo opazovanje odpovedano glede na vreme*. Pridite, ne bo vam žal.

*POZOR: Dežurni prognostik je napovedal lepo vreme, torej OPAZOVANJE BO! Upamo, da se uresničijo naše sanje!

Več ...
 

Nova številka revije CAP

E-pošta natisni PDF

Nova številka revije CAP (Communicating Astronomy with the Public) je posvečena Rosetti, še posebej strategiji in aktivnostim s katerimi so komunikatorji znanosti na Evropski vesoljski agenciji znali vzbuditi v publiki zanimanje do te uspešne misije.

Revija Communicating Astronomy with the Public (CAP) je namenjena ljudem, ki razlagajo astronomske teme širši javnosti. Predstavitev astronomskih tem javnosti je pomembna iz mnogih razlogov, služi pa kot vez med znanstveno astronomsko srenjo in družbo, daje vidnost novim znanstvenim odkritjem in nasploh pomenu znanosti danes. Medtem ko je glavna naloga astronomov, da širijo meje našega znanja o vesolju, postaja vedno bolj pomembno tudi širjenje teh novih informacij med ljudi. Revija CAP izhaja od leta 2007 v tiskani in elektronski obliki (obe sta brezplačni).

 

Februarsko šolanje otrok iz Slovenije v Zvezdnem mestu

E-pošta natisni PDF

040415soyuzrocketČe se je decembra lani enotedenskega šolanja v Zvezdnem mestu pri Moskvi udeležilo 24 dijakov in učencev iz Slovenije, se je februarja letos šolanje udeležilo še 35 dijakov in en učenec. Ti so tokrat prvikrat dejansko živeli v Zvezdnem mestu saj so v njem tudi ves čas bivali in sicer v kompleksu Kosmos, kjer so spali v istih posteljah kot pred njimi kozmonavti, jedli pa v menzi v kateri se poleg osebja prehranjujejo tudi vesoljci. Vsi so šolanje uspešno končali in o tem prejeli tudi potrdila.

Več ...
 

Podcast Številke: Črne luknje in gravitacijski valovi

E-pošta natisni PDF

Ena najodmevnejših znanstvenih novic letošnjega leta je brez dvoma odkritje gravitacijskih valov.

Observatorij LIGO jih je ujel 14. septembra lani, novica je luč sveta ugledala 11. februarja. Na podcastu Številke so ta teden v ospredje postavili gravitacijske valove in črne luknje. Trk dveh črnih lukenj pred 1,3 milijarde let je namreč sprožil gravitacijske valove, ki so pred meseci potovali prav mimo Zemlje.

Več ...
 

Potrditev: LIGO detektiral gravitacijske valove

E-pošta natisni PDF

e17 2 mediumLeta 1916 je Albert Einstein napovedal obstoj gravitacijskih valov. Sam nikoli ni verjel, da bi bili valovi lahko neposredno detektirani, saj bi merjenje njihovega šibkega signala zahtevalo nepredstavljivo natančnost. A vizionarskim idejam in predanosti več generacij znanstvenikov je stoletje kasneje uspelo prav to: detektirani so bili prvi gravitacijski valovi.

Več ...
 


Stran 10 od 113

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Trenutna faza (vir USNO):
Luna
Več o fazah in položaju
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni sij
aurora_borealis
Južni sij
aurora_australis
Sončni veter
Sončni veter

Vreme
Vreme
Efemeride
24.06.2017 14:08 CEST
24.06.2017 12:08 UT
Sonce vzide 05:12 
zaide 20:57 
Luna vzide 05:42 
zaide 21:10 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost